Ekonomi

Commerzbank'aa yeni CEO geliyor!

Bettina Orlopp, Commerzbank'ın yeni CEO'su olarak Manfred Knof'un yerine geçecek.

Abone Ol

Alman bankası Commerzbank, yöneticilerinin ve çalışanlarının karşı çıktığı bir süreçte yeni CEO’sunu duyurdu. Bu gelişme, İtalyan banka UniCredit'in Commerzbank'taki payını artırmasının ardından geldi.

Commerzbank, 2014 yılından beri kurumda bulunan ve 2017’den bu yana yönetim kurulunda yer alan finans müdürü Bettina Orlopp'un yeni CEO olarak atanacağını açıkladı. Orlopp'un ataması, UniCredit'in Commerzbank’taki payını %9'dan %21'e çıkarmasıyla çakışıyor; bu durum, olası bir birleşme ihtimali nedeniyle Alman hükümetinin endişelerine yol açtı.

lman hükümeti, birleşmenin ağır işten çıkarmalara yol açabileceği ve küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik kredilerin engellenebileceği endişesi taşıyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Düşmanca saldırılar ve düşmanca birleşmeler bankalar için iyi bir şey değildir” diyerek, hükümetin bu yönde net bir duruş sergilediğini vurguladı.

UniCredit'in Stratejisi

UniCredit, bu ay başında Alman hükümetinden %4.5 oranında bir hisse satın alarak Commerzbank'taki toplam payını %9’a çıkarmıştı. Bu gelişme, Commerzbank yönetimi ve çalışanları arasında huzursuzluğa yol açtı. UniCredit’in gizli bir şekilde hisse alım sürecini yürütmekle suçlandığı bildiriliyor.

Bettina Orlopp, eski CEO Manfred Knof'un 2025 sonunda görevi bırakacağını açıklamasının ardından yeni görevine "yakın bir tarihte" başlayacak. Orlopp, atamasının ardından yaptığı açıklamada, “Etkin bir stratejimiz var, ancak önemli görevler bizi bekliyor” dedi.

UniCredit CEO'su Andrea Orcel, Commerzbank'ta yönetim kurulu koltuğu talep etmeyeceğini açıkladı. Orcel, “Yatırımcıların yönetim kurulunda yer almasına inanmıyorum” diyerek, kendilerinin bir rakip oldukları için bunun uygun olmayacağını belirtti. 

Orlopp, UniCredit'in ilerlemeleri hakkında yaptığı önceki bir açıklamada, sürecin kendilerini çok şaşırttığını ve mevcut durumun sakin bir şekilde ele alınması gerektiğini vurguladı.