Gözbebeğimiz elmastan kıymetlidir, çocuklarımız da göz bebeğimizden. Çocuk, Allah’ın bize bahşettiği san ’atlı bir hediyedir. Anneler ve babalar bu hediyeleri güzel ahlakla süslemelidir. Öyleyse, çocuklarımızı nasıl yetiştirmeliyiz?
1 – İyi çocuklar iyi ailelerde yetişir
Nitekim iyi insanlar yetiştirmek için lazım olan aile bütünlüğü, ölüm gibi bazı mücbir sebepler dışında mutlaka korunmalıdır. Aileler boşanmanın eşiğinde olsa bile, çocuklarının hatırı için bu kararlarından vazgeçmelidir. Hatta boşanmış olan çiftler bile, çocuklarını geleceğe hazırlamak için mümkünse yeniden birleşmelidir.
Aile, çocuğu geleceğe hazırlayan bir eğitim merkezi olmalıdır. Çocuğun en birinci öğretmeni annesidir. Çocuklarımıza ailede öncelikle sağlam bir iman ve ibadet şuuru aşılamalıyız. Anne ve babalar çocuklarının kalbine Allah’a itaat ve Sünnete uyma şuuru, vatan ve bayrak sevgisi yerleştirmelidir.
Ailede çocuklarımıza, doğru bir mahremiyet eğitimi vermeliyiz. Özellikle ergenlik çağına kadar, kız çocuklarıyla anneler, erkek çocukları ile de babalar yakinen ilgilenmelidir.
2 – Çocuklarımıza, temel hayat becerileri öğretmeliyiz
Yavrularımıza kazandıracağımız en önemli becerilerden birisi seçim yapabilmektir. Çocuklarımıza iyiyi, güzeli ve doğruyu seçmeyi, yapıcı olmayı, sevindirmeyi, yardım etmeyi ve yaşatmak için yaşamayı öğretmeli; yemeğini, kitabını, yolunu ve arkadaşını seçme becerisi kazandırmalıyız. Çocuklarımızı Vandalizm’den korumak için, ekoloji okur yazarı ve tabiata karşı duyarlı yetiştirmeliyiz.
Hayatın anlamını bilmek ve anlamlı yaşamak çok önemlidir. Çocuklarımıza hayatın ahirete kadar devam eden uzun bir yol olduğunu kavratmalı ve sabırlı ve çalışkan olmaları gerektiğini öğretmeliyiz. Çocuklarımızın yolunu aydınlatacak en önemli beceri, ümitli ve iyimser olmaktır.
3 – Çocuklarımıza, korkularla baş etmeyi öğretmeliyiz
Korku hayatı mahvetmek için değil korumak için verilmiştir. Çocuklarımıza, gerçek bir iman sahibinin en önemli endişesinin Allah’ın rızasını kaybetmek korkusu olduğunu fark ettirmeliyiz. Gerçek hürriyetin ise, ağacın dalındaki yaprak gibi Allah’a kul olmakla mümkün olacağını belletip, gençlik çağlarına sağlam bir kader itikadı ile girmelerini sağlamalıyız.
Egoist ve narsis bireyler yetişmesini önlemenin çaresi şükür ve kanaate sahip çocuklar yetiştirmektir. İsraf ve doyumsuzluğun Everest dağı kadar büyüdüğü bir dünyada, huzurlu yaşamanın sırrı iktisat ve kanaattir. Ailede öğretilen bu beceriler okulda mutlaka pekiştirilmelidir.
4 – Duygusal zekâsı güçlü çocuklar yetiştirmeliyiz
Birey için, kalbindeki hisleri ve karşısındakinin duygularını tanımak ve empati kurabilmek çok önemlidir. Etkili dinlemek, etkili konuşmak ve etkili iletişim kurmak, insanın kendini bilmesiyle mümkündür. Güçlükleri aşmak için tebessüm edebilmeli, küslükleri bitirmek için de çözüm aramalıyız. Pes etmeden, üşenmeden ve mazeretlere sığınmadan engelleri aşabilme becerisi, duygusal zekânın özü ve tasavvufun esasıdır.
Farklı ve yenilikçi düşünmek çocukların fıtratında var olan bir beceridir. Ebeveynler çocukların merak duygusunu ve soru sorma arzusunu teşvik etmelidir. Aile ortamında yapılacak düşünce fırtınaları, icat ve keşif günleri, iletişim ve sanat etkinlikleri ile meraklar tahrik edilmelidir. Aile ve okul, teknolojinin esiri olan gençleri değil, teknoloji üreten gençleri birlikte yetiştirmelidir.
Çocuklarımıza barışı ve esenliği, sevgiyi ve saygıyı, sporu ve sağlığı, kültürü ve sanatı sevdirmeliyiz. Çocuklarımızı geleceğin huzurlu insanları ve yarının istikametli lider namzetleri olarak yetiştirmeliyiz. Evlatlarımızın aklıselim, kalbi selim ve zevki selim sahibi olmalarını sağlamalıyız. Heyecan ve coşkusunu kaybetmeyen büyükler, neşeli ve güler yüzlü çocukların arasından seçilir.
Gerçek huzur ve mutluluk için evimizdeki elmasları keşfedelim.