Sağlık

Çocuklarda ekrana fazla bakmak migrenin başlıca sebebi

Akıllı telefon kullanan çocukların sayısında her geçen gün artış yaşandığı biliniyor. Diğer yandan teknolojiden uzak duramayan çocuklarda ekran bağımlılığı da gelişiyor. Öyle ki ekranda fazla vakit geçiren çocuklar uyku dahi uyuyamıyor. Bu da ne yazık ki küçük yaştaki çocuklarda migren ağrılarına neden oluyor.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da sık sık baş ağrıları görülebiliyor. Yetişkin bir bireyde belki de baş ağrısının en büyük sebeplerinden birisi stres olsa da çocuklarda bu durum farklı. Çocuklarda en sık görülen akut tekrarlayıcı baş ağrısının migren olduğunu dile getiren Çocuk Nöroloğu Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, 5-15 yaş arası her 9 çocuktan birinde migrenin nedenlerinin daha az uyku, daha fazla TV veya bilgisayar ve okul problemleri olduğunu söyledi.

ERGENLİK DÖNEMİNDE KIZLAR DAHA ÇOK BAŞ AĞRISI ÇEKİYOR

Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu’nun açıklamasına göre, baş ağrısı çocukluk yaş grubunda en sık hastaneye başvuru yapılan nörolojik bozukluk. Baş ağrılarının çocukluk çağında yaşam boyu görülme sıklığı yüzde 25-93. 7 yaşına kadar kız ve erkek oranı ise eşit. Ergenlikte ise bu oran kız çocuklarında artıyor.

Çocuklarda baş ağrısının % 6-15’i ciddi bir nörolojik duruma bağlı. Yine hipertansiyon çocuklardaki baş ağrısının yine önemli bir nedeni.

ÇOCUKLARDA EN SIK GÖRÜLEN BAŞ AĞRISI: MİGREN

İçağasıoğlu’nun aktardığına göre; çocuklarda en sık görülen primer (birincil) akut tekrarlayıcı baş ağrısı migren. 7 yaşa kadar migren görülme sıklığı yüzde 2,5’ken 10 yaştan sonra yüzde 5’lere çıkıyor.

UYKUSUZLUK, TV, BİLGİSAYAR…

Uzman ismin aktardığına göre; 5-15 yaş arası her 9 çocuktan birinde görülen migrenin nedenlerinin başında daha az uyku, daha fazla TV veya bilgisayar, toplumda daha fazla güvensizlik duygusu, daha fazla şiddet ve okul problemleri geliyor.

İçağasıoğlu, çocuklarda gerilim tipi baş ağrısının görülme sıklığının yüzde 5-72 gibi geniş bir aralığa sahip olduğunu söyledi. Başlangıç yaşı ortalaması 7 yaş olan ve 30 dakika ile 7 gün arasında süren bu tip baş ağrısında; zonklama, bulantı, kusma, fotofobi, fonofobi ve aura yer almıyor. Gerilim tipi baş ağrısı psikososyal faktörler ve anksiyeteyle tetikleniyor.

Uzmana göre, düzenli-yeterli uyku ve dengeli beslenme baş ağrılarını önlüyor.