Dünya

Clinton: "Biden seçimde geri çekilmekle doğru yaptı"

Hillary Clinton, Joe Biden'ın bu yıl Donald Trump'a karşı yapılan tartışmada sergilediği kötü performansın ardından ABD başkanlık yarışından çekilmekle "doğru olanı yaptığını" söyledi.

Abone Ol

Clinton, Biden'ın geri çekilmesini "demokrasinin geleceği için önemli" olarak nitelendirdi. Clinton, bir hafta öncesinde Biden'la görüştüğünü belirterek, "O talihsiz tartışmadan önce geri çekilmesini gerektirecek bir sebep görmüyordum. Ancak o tartışmadan sonra toparlanması mümkün değildi ve doğru olanı yaptı" dedi.

2016 yılında Trump'a karşı başarısız olan Clinton, Biden'ın yerine Demokrat aday olarak yarışa giren Kamala Harris'e tam destek verdi ve onu Trump'ı yenmeye çağırdı: "Trump'ın siyasi sistemimizde yarattığı kaosu sona erdirmek için Kamala Harris’in kazanması gerekiyor."

Seçimin Küresel Yansımaları

Clinton, yaklaşan seçimlerin sadece ABD'yi değil, Ukrayna'ya desteğin devam edip etmeyeceği, Orta Doğu'da çalışılabilir bir çözüm bulunup bulunamayacağı gibi birçok küresel meseleyi de etkileyeceğini ifade etti.

Trump, daha önce ABD'nin Ukrayna'ya yardımını kesebileceğini ima etmişti. New York'ta Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı görüşme sonrasında, Trump, hem Zelenski hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile "çok iyi bir ilişkiye" sahip olduğunu belirtti ve savaşın durması gerektiğini, her iki tarafın da bu yönde istekli olduğunu söyledi.

Göçmenlik Politikaları Üzerine Tartışmalar

Obama yönetiminde 2009-2013 yılları arasında dışişleri bakanı olarak görev yapan Clinton, Trump'ın seçimleri kazanması halinde yasadışı göçmenlerin toplu olarak sınır dışı edilmesi vaadini de eleştirdi. Trump'ın başkan yardımcısı adayı JD Vance, bu planın başlangıçta "bir milyon" göçmeni hedefleyeceğini ifade etmişti.

Clinton, bu konuda, "Bir askeri varlık oluşturarak [ABD şehirlerinde] hedeflerine ulaşmaya çalışacak. Belirli bir şekilde görünüyorsanız, belirli bir şekilde konuşuyorsanız, bu sert önlemlere tabi olacaksınız," dedi.

Trump'ın desteği hakkında sorulan Clinton, Trump'ı destekleyen insanların "görmezden gelindiklerini" veya "ekonominin kendileri için çalışmadığını" hissettiklerini belirtti. Clinton, Demokrat Parti'nin bu kaygıları etkili bir şekilde ele alamadığını ve bu konuda kendisinin de sorumluluğu olduğunu kabul etti.

Clinton, Biden'ın temmuz ayında yarıştan daha erken çekilmesi gerektiği yönündeki bir öneriyi ise kesin bir dille reddetti. Kamala Harris'in ise o zamandan bu yana "kusursuz bir performans sergilediğini" düşündüğünü söyledi.

Seçim, 5 Kasım'da yapılacak ve yeni başkan ocak ayında göreve başlayacak. Yarışın kritik olarak görülen yedi eyalette oldukça çekişmeli geçtiği, adaylar arasında sadece bir veya iki puanlık fark olduğu belirtiliyor.

76 yaşındaki Clinton, 2016'da büyük bir siyasi partiden başkanlık adayı gösterilen ilk kadın olmuştu. Eşi Bill Clinton ise 1993-2001 yılları arasında ABD başkanlığı yapmıştı. Clinton, şu sıralar "Bir Şey Kaybedildi, Bir Şey Kazanıldı: Hayat, Aşk ve Özgürlük Üzerine Düşünceler" isimli yeni bir anı kitabını tanıtıyor.