ÇKS değişikliği tarımı ayağa kaldırabilir mi?

Abone Ol

Türk tarımının son yıllarda kan kaybettiğini bilmeyen yok.

Farklı birçok projede başarılı yatırımlar yapılsa da; tarımsal desteklemeler ardı arkasına sıralansa da tarım ve hayvancılıkta istenen başarı bir türlü yakalanamamıştı.

Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açıklamalarından, 21 yılda 800 milyardan fazla tarımsal destekleme yapıldığını öğrendik.

Bu çok büyük bir rakam.

Gelin görün ki bu rakamların, verilen desteklerin, yapılan yatırımların karşılığı alınabilmiş değil!

Ancak son dönemde iş başka bir boyuta taşındı.

Son bir yıldır tarım alanında sessiz sedasız devrimler gerçekleştiriliyor.

Ezber bozan projelere imza atılıyor.

Bunları kısaca özetleyecek olursak…

Çiftçi Kayıt Sistemi’nde yaşanan değişiklikler, tarımsal envanter sayımlarının başlayacak olması, yöre bazlı tarımsal üretimin desteklenmesi, tarımsal destek ödemelerinin artırılması, hayvancılık desteklerinin rehabilite edilmesi ve destekleme limitlerinin artırılması sıralanabilir.

Eğer bu projeler doğru ve akılcı yönetilebilirse, geri bildirim ve verimlilik raporlamaları iyi takip edilirse; Türk tarımı ayağa kalkacak, nefes alacaktır.

Türk tarımının nefes alması; hem iç piyasadaki tüketicilerin alım gücüne hem de ihracat rakamlarına olumlu olarak yansıyacak.

3 milyon hektar alan destek kapsamında

Çiftçi Kayıt Sistemi'nde yapılan değişiklikle 3 milyon hektar alanda üretim yapan üreticiler artık devletin sağladığı desteklerden yararlanabilecekler.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Çiftçi Kayıt Sistemi”ne çeşitli sebeplerle kayıt yaptıramayan çiftçilerin ektiğini beyan ederek ilgili prosedürleri tamamlaması durumunda, kayıt altına alındığı andan itibaren çiftçilerin artık desteklerden yararlanabileceklerini müjdeledi.

Müjde diyorum; çünkü geçmiş dönemlerde bu konu bir çok üreticinin mağdur olmasına ve tarımdan uzaklaşmasına sebebiyet vermişti.

Eskiden sadece tapusu olanlar, kontratı olanlar Çiftçi Kayıt Sistemi'ne girebiliyordu. Onun dışında üretim yapanlar, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kendisini kayıt yaptıramadığı için bazı desteklerden faydalanamıyordu.

Bakan Yumaklı’dan bir müjde de “sözleşmeli üretimle” ilgili geldi.

Bu ne demek biliyor musunuz?

Üreticiye pazar garantisi verilecek demektir.

Yıllardır söyleyip bir türlü gerçekleştiremediğimiz “tarladan sofraya” serüveninin gerçeğe dönüşmesi demektir.

Üretilen ürünün tarlada/dalında kalmaması demektir.

Çiftçinin alın terinin çalınmaması demektir.

Tarımsal destek ödemesi artırıldı

Türk çiftçisi 2024 yılına daha umutlu girecek. Zira, 2024 yılında çiftçiye yapılacak tarımsal desteklerde önemli artışlara imza atıldı.

Örneğin; buğday, arpa, çavdar, yulaf için dekar başına 149 lira destek sağlanacak. Bu desteğin 103 lirasını mazot, 46 lirasını gübre desteği oluşturuyor.

Çeltik için 250 lirası mazot 21 lirası gübre olmak üzere 271 lira destek ödemesi yapılacak. Ayrıca fındık, kuru soğan, yaş çay, zeytin ve şeker pancarı için toplamda 107 lira destek sağlanacak.

Kuru fasulye, mercimek, nohut için bu oran 124 lira, patates ve soya için 193 lira yağlık ayçiçeği için ise 142 lira olarak belirlendi.

Nadasa bırakılan tarla bile destek kapsamında. Buna göre nadas için de dekar başına 40 liralık mazot desteği verilecek.

Tek itirazım organik tarım desteklerine!

Organik tarım için kategorilerine göre dekar başına 30 ila 180 lira destek sağlanacak. Bu rakamlar daha iyileştirilebilse toplum sağlığı açısından organik üretim teşvik edilecek ve Türk tüketicisi tekrar doğal gıdalarla beslenme şansına kavuşacak.

Hayvancılık destekleri de iyileştirildi

Tarım ve Hayvancılık Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açıklamalarına göre, 21 kalemde verilen hayvancılık destekleri, hayvancılıkta sürdürülebilirliği sağlamak ve verimliliği artırmak amacıyla yüzde 100 ile 150 aralığında artırıldı.

Bunlardan en dikkat çekici olanı çoban desteklerinde yaşanan artış. Bu kapsamda, 2022'de 12 bin lira olan sürü yöneticisi (çoban) desteği, 2023'te 30 bin liraya çıkartıldı.

“Millet çoban bulamıyor” nidaları artık sona erer mi, bunu zaman gösterecek!

Şaka bir yana, yapılan çalışmalar takdir edilecek cinsten.

Daha fazla verim, kaliteli üretim, güvenli ve sağlıklı ürün için yapılanları ve yapılacak olan desteklemeleri takdirle takip ediyoruz.

Bakan Yumaklı, bu işi düzeltmekte kararlı. "Üreticilerimizin refahının yükseltilmesi temel stratejimizdir" sözleriyle de bu kararlılığını ortaya koyuyor.