Dünya

Çin'den ithalat kararı! Çok sayıda ülkeye yasak geldi

Çin, Dünya Sağlık Örgütü’nün bildirdiği hastalık salgınları nedeniyle koyun, keçi, kümes hayvanları ve çift toynaklı hayvanlar dahil birçok hayvansal ürünün ithalatını durdurdu. Yasak; Gana, Katar, Mısır ve Almanya gibi birçok ülkeyi etkilerken, özellikle şap hastalığı ve koyun-keçi çiçeği salgınları nedeniyle alındı.

Çin'den ithalat kararı! Çok sayıda ülkeye yasak geldi
Abone Ol

Çin Gümrük Genel İdaresi, 21 Ocak'ta Dünya Sağlık Örgütü tarafından bildirilen salgın hastalıklar sonrasında ithalat yasağı getirdiğini duyurdu. Söz konusu yasak; koyun, keçi, kümes hayvanları ve çift toynaklı hayvanlar gibi birçok hayvan türünü, ayrıca işlenmiş ve işlenmemiş ürünleri kapsıyor. Bu kısıtlamalar; Gana, Somali, Katar, Kongo (DRC), Nijerya, Tanzanya, Mısır, Bulgaristan, Doğu Timor ve Eritre gibi Afrika, Asya ve Avrupaülkelerini etkiliyor.

Ayrıca, Çin, Filistin, Pakistan, Afganistan, Nepal ve Bangladeş’ten koyun ve keçi çiçeği salgınları nedeniyle ithalatı askıya aldı. Son olarak, Almanya'da ortaya çıkan şap hastalığı nedeniyle çift toynaklı hayvanlar ve ilgili ürünlerin ithalatı da durduruldu.

AMAÇ GIDA GÜVENLİĞİNİ KORUMAK

Dünyanın en büyük et ithalatçısı olan Çin, bu adımları tarım ve gıda sektörlerini potansiyel hastalık tehditlerinden korumak için attığını belirtti. Özellikle şap hastalığının hızla yayılabilmesi ve hayvan sürülerine ciddi zarar verebilmesi, hem hayvan sağlığını hem de kamu güvenliğini riske atıyor.

Yetkililer, bu yasakların Çin'in gıda güvenliğini korumak ve tarım sektörüne olan güveni sürdürmek için gerekli olduğunu vurguladı.