Dünya

Çin'den BM'ye Lübnan çağrısı!

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Fu Cong, BM'ye İsrail'in saldırıları altındaki Lübnan'daki gerilimin düşürülmesi için adım atma çağrısında bulundu.

Abone Ol

Fu, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Lübnan'daki durumu görüşmek üzere düzenlediği acil oturumda yaptığı konuşmada, Güvenlik Konseyi'nin uluslararası barışı ve güvenliği korumak konusundaki öncelikli sorumluluğuna dikkat çekerek, İsrail-Lübnan arasındaki gerilimin azaltılmasının kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. 

Fu, Güvenlik Konseyi'nin birlik içinde net talepler ortaya koyması gerektiğini belirterek, çatışmanın yayılmasını önlemek için her türlü çabanın gösterilmesi ve tarafların siyasi ve diplomatik çözüm yoluna dönmesi gerektiğine işaret etti. 

Mevcut durumu "pamuk ipliğine bağlı" olarak tanımlayan Fu, "Pasif bir atalet içinde krize tepkisiz kalmak ve askeri maceracılığı hoş gören söylemlerde bulunmak, yanlış mesaj verecek ve ciddi sonuçlar doğuracaktır. Umarız etki sahibi büyük ülkeler samimi ve sorumlu bir tutum benimser, gerilimin daha fazla yükselmesini önleyecek gerçekten yapıcı bir rol oynar," dedi.

Fu, Gazze'nin son yıla yaklaşan süre zarfında yaşanan saldırılarla "yeryüzünde cehenneme" dönüştüğünü, sivil yapıların tahrip olduğunu, binlerce kişinin hayatını kaybettiğini ve 1 milyondan fazla insanın yerinden olduğunu kaydederek, bu durumu benzersiz bir insani felaket olarak nitelendirdi. Çinli diplomat, tüm taraflara uluslararası insancıl hukukun kırmızı çizgilerine riayet ederek sivillerin can güvenliğini koruma çağrısında bulundu.

İsrail'in hafta başında Lübnan'ın güneyinde Hizbullah hedeflerine yönelik kara saldırılarına başlaması ve ardından İran'ın İsrail'e karşı hava saldırıları düzenlemesi, Orta Doğu'da bölgesel savaş endişelerini artırdı. 

İsrail’in Lübnan’daki hava saldırıları sonucu 1374 kişi hayatını kaybetti. 8 Ekim 2023'ten bu yana Hizbullah ile kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentleri ile Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirmişti. Lübnan makamlarına göre, 17 Eylül'den bu yana toplam 1374 kişinin hayatını kaybettiği, bu sayının 104'ünün çocuk ve 194'ünün kadın olduğunu belirtildi. 

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybetti. Hizbullah ise İsrail’e roket ve füzelerle karşılık veriyor. Bu saldırılar çoğunlukla ordu üslerini hedef alsa da, büyük bir hasar bildirilmediği ifade ediliyor. 

İsrail bombardımanı nedeniyle ülke içerisinde yüz binlerce kişi yerinden oldu. Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye doğru göç dalgası devam ederken, Suriye'ye de on binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor.