Dünya

Çin, ilk nükleer enerjili uçak gemisi için adım atıyor

Dünyanın en büyük donanmasına sahip Çin, uydu görüntülerine ve resmi belgelere göre büyük bir savaş gemisi için kara tabanlı bir nükleer reaktör prototipi inşa ediyor. Bu gelişme, Pekin'in ilk nükleer enerjili uçak gemisini üretme yolunda ilerlediğinin en net göstergesi.

Abone Ol

Çin'in modernizasyon çalışmaları, donanmasını küresel bir deniz gücü haline getirerek ABD ile rekabet edebilme amacını taşıyor. Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'ndan Tong Zhao, nükleer enerjili uçak gemilerinin Çin'i ABD ve Fransa gibi üst düzey deniz güçleri arasına katacağını belirtti. Ayrıca, böyle bir gelişmenin Çin’de ulusal gurur ve milliyetçiliği artıracağı ifade ediliyor.

Bu keşif, Kaliforniya'daki Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nden araştırmacılar tarafından, Leshan yakınlarındaki dağlık bir alanda yapılan incelemeler sırasında ortaya çıkarıldı. İlk başta bu tesisin silah yapımı için plütonyum veya trityum üretimi için inşa edildiği düşünülse de araştırmacılar, büyük bir savaş gemisi için prototip bir reaktör üzerinde çalışıldığı sonucuna vardılar.

Çin'in Nükleer Donanma Hedefi

Çin Ulusal Nükleer Kurumu'na bağlı olan Çin Nükleer Güç Enstitüsü'nün kontrolünde olan tesiste yer alan yeni reaktör, Basınçlı Su Reaktörü sistemini kullanıyor ve bu teknoloji deniz araçları için nükleer tahrik sistemleriyle uyumlu bir profil çiziyor. 19 sayfalık detaylı raporda araştırmacılar, bu projenin “büyük ihtimalle nükleer enerjili uçak gemisi geliştirme çabası” olduğunu belirtti.

Dünya çapında 370'den fazla gemi ve denizaltıya sahip olan Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması, büyüklük bakımından ABD Donanması'nı geride bırakmış olsa da nükleer enerjili uçak gemileri konusunda hala geride. ABD Donanması, küresel çapta sürekli grev gruplarını konuşlandırabilecek kapasiteye sahip 11 nükleer enerjili uçak gemisine sahip.

Pentagon, Çin'in hızla modernleşen donanması hakkında artan endişelerini dile getirerek bu durumun Çin'in denizcilik alanındaki artan vurgusu ve büyüyen gereksinimleri ile örtüştüğünü belirtti. Çin Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ise bu konuda yorum yapmayı reddetti.