Sağlık

Cilt kanseri için dünyanın ilk mRNA aşısı "faz 3" denemeleri başladı

Melanom cilt kanserinin tekrarını önlemek için tasarlanmış deneysel bir mRNA aşısı alan ilk kişi İngiliz bir gönüllü oldu. 52 yaşındaki bir müzisyen olan gönüllü denek Steve Young, daha önce evre II melanomunun yanında aşının kanserin geri gelmesini durdurmak için "en iyi şansı" olduğunu söyledi.

Abone Ol

Muhammed Durak - Muhabir 

Young yaptığı açıklamada, "Bu klinik araştırmanın bir parçası olduğum için kendimi şanslı hissediyorum" dedi. Bu, insan gönüllülerde cesaret verici sonuçlar görmüş bir deneme sürecinin 3. aşamasıdır ve Young, dünya çapında 1.000'den fazla gönüllüyle birlikte katılacak.

Aşıya mRNA-4157 veya bazen V940 denir. Keytruda (pembrolizumab) ilacı ile birlikte verilmek üzere tasarlanmış olup, çalışmanın önceki kısmından elde edilen sonuçlar, bu kombinasyonun, yüksek dereceli melanomun cerrahi olarak çıkarılmasını takiben 18 ay sonra nüks veya ölümde yüzde 44'lük bir azalmaya yol açtığını göstermiştir.

Young ve diğer deney katılımcıları Keytruda'yı alacaklarını biliyorlar. Hem onlar hem de onları denetleyen sağlık görevlileri için bir sır olarak kalacak olan şey, gerçek aşıyı mı yoksa plasebo mu aldıklarıdır.

MODERNA, PANDEMİNİN KONTROL ALTINA ALINMASINDA ROL OYNADI 

mRNA aşıları, COVID-19 sayesinde son yıllarda gündemde. Aslında, pandeminin kontrol altına alınmasına yardımcı olan aşılardan birinin mimarları olan Moderna, başka bir ilaç şirketi olan MSD ile işbirliği içinde bu cilt kanseri aşısının da arkasında yer alıyor. 

Bu tür aşılar, vücut hücrelerine belirli proteinler yapmak için çalışmaya başlayabilmeleri için bir dizi plan sağlayarak çalışır. COVID için bunlar, bağışıklık sisteminin tanıyabileceği ve yanıt verebileceği viral proteinlerdir. mRNA-4137 söz konusu olduğunda, talimatlar vücuda yalnızca neoantijenler adı verilen kanser hücrelerinde bulunan 34 farklı proteinin nasıl oluşturulacağını söyler.

Bunu bu kadar heyecan verici yapan şey, protein paketinin her hasta için kişiselleştirilebilmesidir. Aşı, hastanın bağışıklık sistemini, spesifik kanserlerinde rol oynadığı bilinen proteinlere karşı hazırlarken, Keytruda iki yönlü bir yaklaşımla kanserin savunmalarından bir başkasını ele alıyor.

KANSER AŞISI ARAŞTIRMALARINDA RÖNESANS YAŞANIYOR 

COVID-19'a karşı aşı geliştirme yarışı sırasında öğrenilen derslerin çoğu şimdi kanser aşısı araştırmalarında bir rönesans yaşıyor. Cancer Research UK'de Araştırma ve İnovasyon İcra Direktörü Iain Foulkes, bir görüş yazısında, bu haber kesinlikle heyecan verici olsa da, "Önümüzdeki karmaşık zorlukları gözden kaçıramayız" diyerek aşıların kanser tedavisine tek çözüm olmayacağını yazdı.e4

Ama zaten rollerini farklı şekillerde oynuyorlar. HPV aşı programı rahim ağzı kanserine karşı çarpıcı bir başarı elde etti ve meme kanseri ve glioblastoma karşı aşılar için erken araştırmalar devam ediyor. 

MELANOM EN ÇOK ÖLÜMLE SONUÇLANAN KANSER TÜRÜDÜR 

Melanom en yaygın cilt kanseri türü değildir, ancak Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'ne göre en çok ölümle sonuçlanır. Oranlar artıyor, bu nedenle daha iyi tedavilere her zamankinden daha acil ihtiyaç var. Pek çok kişi, klinisyenler ve hastalar, bu son denemenin ilerlemesini büyük bir ilgiyle izleyecek.