Yaşam

Çikolata severler dikkat! Kakao ağaçları virüs kurbanı oldu

Kakao şişkin tomurcuk virüs hastalığı (CSSVD), Gana'daki kakao ağaçlarında ciddi hasara neden olarak dünya çikolata arzına ciddi bir tehdit oluşturuyor. Küresel çikolata üretiminin yaklaşık yarısı, özellikle Fildişi Sahili ve Gana'dan gelmektedir.

Abone Ol

Anıl Budak - Muhabir

Kakao ağaçlarının yaprakları, tomurcukları ve çiçeklerini beslenen pamuklulardan kaynaklanan CSSVD'nin yayılması, etkilenen bölgelerde yüzde 15 ila 50 arasında değişen önemli hasat kayıplarına neden oldu.

Milyonlarca kakao ağacı virüse kurban gitti

"Bu virüs, küresel çikolata arzına gerçek bir tehdittir," diyen Benito Chen-Charpentier, Teksas Üniversitesi'nde matematik profesörü. "Pestisitler, pamuklulara karşı iyi çalışmaz, bu da çiftçilerin enfeksiyonlu ağaçları kesmeyi ve dirençli ağaçlar yetiştirmeyi önlemek için çaba göstermelerine neden olur. Ancak bu çabalarına rağmen, Gana son yıllarda 254 milyondan fazla kakao ağacını kaybetti."

Ekonomik etki, ağaçlar için aşıların yüksek maliyeti ile çiftçiler için daha da karmaşık hale geliyor, çünkü bu aşılar sadece pahalı değil, aynı zamanda kakao verimini azaltarak virüsün neden olduğu zorlukları daha da kötüleştiriyor.

Çikolata ağacı virüsüne karşı yeni strateji

Bu krize yanıt olarak, Chen-Charpentier, Kansas Üniversitesi, Güney Florida Üniversitesi ve Gana Kakao Araştırma Enstitüsü'nden araştırmacılarla işbirliği yaparak yeni bir strateji geliştirdi.

Ekip, aşılanmış kakao ağaçlarını dikmek için optimal mesafeyi belirlemek için matematiksel modellemeyi kullandı. Bu mesafe, pamukluların aşılanmış ve aşılanmamış ağaçlar arasında virüs aktarımını önlemek için kritiktir.

"Pamukluların çeşitli hareket biçimleri vardır, bunlar arasında, kandilden kandile hareket etmek, karıncalar tarafından taşınmak veya rüzgarla taşınmak bulunur," diyor Chen-Charpentier. "Yapmamız gereken, kakao yetiştiricileri için bir model oluşturmaktı, böylece aşılanmış ağaçları aşılanmamış ağaçlardan güvenli bir şekilde ne kadar uzakta dikmeleri gerektiğini bilsinler ve böylece virüsün yayılmasını önlesinler, bu arada bu küçük çiftçiler için maliyetleri yönetilebilir kılsınlar."

Ekip, çiftçilerin aşılanmamış ağaçların etrafında bir aşı bariyeri oluşturmasına olanak tanıyan iki tür matematiksel model geliştirdi ve bu da CSSVD'nin yayılmasını kontrol etmenin yeni bir yolunu sunabilirken tarım verimini koruyor.

"Deneme aşamasında olsalar da, bu modeller, çiftçilerin ürünlerini korumasına ve daha iyi bir hasat elde etmelerine yardımcı olacağından heyecan vericidir. Bu, çiftçilerin kârlılığı açısından iyi bir gelişmedir, ayrıca küresel çikolata bağımlılığımız açısından da," Chan-Charlpetier sonuçlandırdı.

Kakao ağaçları hakkında daha fazlası

Tüm dünyadaki çikolatanın kaynağı olan çikolata ağaçları, bilimsel olarak Theobroma cacao olarak bilinir. Bu tropikal ağaçlar, merkezi ve güney Amerika'nın derin tropik bölgelerine özgüdür ve ormanların alt katında gölge ve nem karışımına ihtiyaç duyarlar.

Çikolata ağaçlarının büyümesi

Ağaçlar nispeten küçüktür, genellikle 4 ila 8 metre yüksekliğe kadar büyümezler. Büyük, renkli kakaoları taşıyan meyveler olan kakao kabuklarına sahiptirler ve bu, kakao üretiminde kullanılan değerli kakao çekirdeklerini içerir. Kabuklar kendileri, ağacın gövdesine ve daha büyük dallarına doğrudan bağlıdır, bu büyüme deseni cauliflory olarak bilinir.

Yaşam döngüsü ve zorluklar

Bir kakao ağacının yaşam döngüsü, küçük böcekler tarafından tozlaştırılan çiçekleriyle başlar. Tozlaşmadan sonra, kabukların olgunlaşması birkaç ay sürer ve her kabuk, tatlı, sulu bir matriksle çevrili 20 ila 60 çekirdek içerir. Çekirdekler hasat edilir, fermante edilir, kurutulur ve daha sonra çeşitli çikolata ürünlerini yapmak için işlenir.

Kakao çiftçileri için temel bir zorluk, ağacın çevresel koşullara duyarlılığı ve hastalıklara duyarlılığıdır, bu da