Dünya

CIA niçin Çin, İran ve Kuzey Kore'de daha fazla muhbir arıyor?

ABD istihbarat teşkilatı CIA, Çin, İran ve Kuzey Kore'den daha fazla ihbar almak için, Çarşamba günü bu ülkelerin dillerinde hazırladığı çevrim içi yönergeyi yayınladı.

Abone Ol

CIA, İran, Çin ve Kuzey Kore'deki insanların, kendilerini tehlikeye atmadan ABD istihbarat yetkililerine ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla bu dillerde detaylı adımlar içeren talimatlar sundu. Bu talimatlar, CIA'nın kamuya açık internet sitesi veya kullanıcı kimliğini koruyan karanlık ağ (darknet) üzerinden CIA'ya nasıl ulaşılabileceğini anlatıyor. Benzer talimatlar, Rusya'nın Ukrayna'yı tamamen işgal etmesinin ardından iki yıl önce Rusça olarak da paylaşılmıştı.

CIA'ya göre, dünyadan birçok insan zaten kendilerine ulaşmak istiyor. Bu adımlar, bu kişilere Batı'ya bilgi sağlarken kendilerini güvende hissetmeleri konusunda destek olmayı amaçlıyor.

CIA, konuyla ilgili açıklamasında, "Dünyanın dört bir yanından insanlar bize ulaşmaya çalışıyor ve biz de onlara bunu güvenli bir şekilde nasıl yapabileceklerini anlatıyoruz. Rusya'daki çabalarımız bu konuda başarılı oldu ve diğer otoriter rejimlerdeki bireylerin de kapımızın açık olduğunu bilmelerini sağlamak istiyoruz." ifadelerine yer verdi.

Talimatlar, yalnızca metin içeren videolar ve infografikler şeklinde sunuluyor ve VPN kullanarak internet kısıtlamalarını ve gözetlemeyi aşma, kullanıcının kimliğiyle kolayca ilişkilendirilemeyecek bir cihaz kullanma gibi güvenlik önlemlerini içeriyor. CIA ayrıca, potansiyel muhbirlere özel internet tarayıcıları kullanmalarını ve internet geçmişlerini silerek iz bırakmamalarını öneriyor.

Bu mesajlar Telegram, YouTube, X, Facebook, Instagram ve LinkedIn'de yayınlandı. Bu platformların çoğu Çin, İran ve Kuzey Kore'de yasaklanmış olsa da, VPN kullanarak erişim sağlanabiliyor.

Baskıcı Rejimler ve Gözetim Amaçlı İnternet Kullanımı

Dünyadaki baskıcı liderler, interneti kitlesel gözetim aracı olarak ve propaganda ile dezenformasyon yayma amacıyla kullanırken, hükümete zararlı görülen siteleri ve görüşleri engelliyor. Örneğin, Pekin, Moskova, Pyongyang ve Tahran, Facebook gibi ABD merkezli platformlara erişimi engelliyor ve kullanıcıların hangi bilgi kaynaklarına erişebileceğini kontrol ediyor.

VPN'ler ve diğer araçlar bu sansürü ve gözetimi aşmanın yollarını sunuyor; ancak bu özellikleri nedeniyle bu araçlar hedef haline geliyor. CIA, potansiyel kaynaklara yönelik talimatlarında, doğru programı seçmenin hayati önem taşıdığını, çünkü yanlış bir tercih yapmanın onların güvenliğini riske atabileceğini belirtti.

CIA, Mandarin kullanıcıları için hazırlanan talimatlarda, "Rusya, İran, Çin veya ABD'ye dost olmayan herhangi bir ülkede merkezi olmayan bir VPN sağlayıcı kullanın" ifadelerine yer verdi.