Kültür Sanat

Charles Darwin'in dev kütüphanesinin tamamı ilk kez ortaya çıkarıldı

Charles Darwin'e ait edebi eserlerden oluşan koleksiyonun tamamı ilk kez yeniden bir araya getirildi ve artık çevrimiçi olarak görüntülenebiliyor. Araştırmacılar, efsanevi doğa bilimcinin sahip olduğu her kitabı, makaleyi, broşürü ve dergiyi bulmak için 18 yıl harcadı ve onun özel koleksiyonunun şaşırtıcı boyutunu ortaya çıkardı.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Darwin Online'ın kurucusu Dr. John van Wyhe, bu topluluğu tanıtırken şunu açıklıyor:

"Charles Darwin'in dünyayı değiştiren bilimsel çalışmalarını yaratmak için kullandığı geniş kişisel kütüphanesi, onun 1882'deki ölümünden sonra yavaş yavaş dağıldı."

Bilim adamları koleksiyonun Cambridge Üniversitesi'nde ve Darwin'in evi Down House'ta hayatta kaldığı bilinen 1.480 kitapla sınırlı olduğunu varsaydılar.

Ancak van Wyhe şöyle yazıyor:

"Artık bunun Darwin'in yaşamı boyunca sahip olduğu basılı öğelerin yalnızca yüzde 15'i olduğunu ortaya koyabiliriz." Bu aslında 13.000 cilt ve öğedeki 7.350 başlığı içeriyordu. Darwin Online ekibi, bu girişlerin her birini titizlikle belirledikten sonra, eserlerin dijitalleştirilmiş kopyalarına yaklaşık 9.300 bağlantı içeren, koleksiyonun tamamını listeleyen 300 sayfalık bir katalog yayınladı.

Darwin'in kütüphanesindeki muazzam boşlukları doldurmak için kullanılan birçok kaynak arasında, 56 karton kutuyu dolduran ve araştırmacıların daha sonra alıntı yapılan çalışmaları tanımlamak için anlamlandırması gereken kısaltılmış referanslar içeren orijinal el yazısıyla yazılmış katalogları vardı. Van Wyhe, "Darwin'in kütüphanesinde olduğunu belirttiği yayının keşfedilmesi için bu belirsiz kayıtların her birinin kendi dedektif öyküsü olması gerekiyordu" diye yazıyor.

Daha sonra, Darwin'in kütüphanesinin 1875'te kendisi için hazırlanan 426 sayfalık el yazısıyla yazılmış kataloğundan 426 eksik kitap daha tespit edildi.

Ortaya çıkan yayın koleksiyonu hem büyüklüğü hem de kapsanan konuların genişliği açısından olağanüstüdür. Van Wyhe'ye göre, "Darwin Kütüphanesi'ndeki eserlerin çoğu şaşırtıcı olmayan bir şekilde bilimsel konular, özellikle biyolojik ve jeolojik konular üzerinedir."

Ancak, "diğerlerinin çoğunun çiftçilik, hayvan yetiştiriciliği ve davranışı, coğrafi dağılım, felsefe, psikoloji, din ve tarih, seyahat ve dil gibi Darwin'i ilgilendiren diğer konular üzerine çalışmalar olduğunu" ifade ederek devam ediyor. Örneğin, John Stuart Mill ve Auguste Comte adlı filozofların birçok eserinin yanı sıra, programlanabilir bilgisayar kavramını ilk ortaya atan Charles Babbage'ın yazılarının da artık Darwin'in kütüphanesinde yer aldığı bilinmektedir.

Diğer şaşırtıcı kayıtlar arasında 1832 tarihli İngiltere ve Galler yol atlası ve Sun Pictures adlı bir sehpa kitabı yer alıyor. Van Wyhe şöyle açıklıyor:

"Darwin'in gazetelerinde 'Dört ayaklı bir tavuğun anatomisi' ve 'Epileptik kobaylar' gibi endişe verici başlıklar taşıyan makaleler de var."

Şöyle devam ediyor:

"Listeye göz atmak bile modern okuyucuya Darwin'in ilgi alanlarının ve kaynaklarının ne kadar kapsamlı, bilgili ve sıklıkla ilginç olduğu konusunda fikir verecektir."