Lesotho’nun yaklaşık 3 milyar dolarlık dış ticaret hacmine rağmen, Türkiye ile ticaretinin sembolik düzeyde olduğunu belirten Yılmaz, “Sayın Başbakanla görüşmelerimizde, ikili ticaret ve yatırımların gerçek potansiyelini yakalaması için ilk aşamada 50 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaşmayı hedefledik” dedi.
Ticaret ve yatırımda yeni alanlar belirleniyor
Lesotho’da Türk firmalarının yatırımının bulunmadığını ifade eden Yılmaz, iki ülke arasında ticaretin yanı sıra enerji, madencilik, tarım, eğitim, turizm ve çevre alanlarında iş birliğini geliştirmek istediklerini söyledi. Afrika ülkeleriyle iş birliğine verdikleri önemi vurgulayan Yılmaz, Lesotho’nun Afrika Kıtası Serbest Ticaret Anlaşması gibi bölgesel ekonomik platformlara taraf olmasının önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.
Lesotho’nun tekstil ve konfeksiyon sektöründeki ihracat performansına dikkat çeken Yılmaz, ülkenin gıda güvenliği sorunlarına yönelik tarım ve tarımsal mekanizasyon alanlarında da iş birliği fırsatlarının olduğunu dile getirdi.
Türkiye-Lesotho iş konseyi kuruluyor
Türkiye’nin 48 Afrika ülkesiyle iş konseyi mekanizmasına sahip olduğunu hatırlatan Yılmaz, Lesotho ile henüz böyle bir mekanizmanın bulunmadığını ancak bunun kurulması için yol haritası belirlediklerini duyurdu.
İki aşamalı plan çerçevesinde, Türk iş insanlarından oluşan bir heyetin Lesotho’daki ticaret, yatırım ve müteahhitlik hizmetleri fırsatlarını yerinde incelemesi planlanıyor. Bu çalışmaların ardından Türkiye-Lesotho İş Konseyi kurulacak. Bu konseyin iki ülke iş dünyaları arasındaki ilişkileri geliştirmede önemli bir rol oynayacağı ifade edildi.
Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle ticaret hacminin son yıllarda 7 kat arttığını hatırlatan Yılmaz, Lesotho ile iş birliği potansiyelinin harekete geçirilmesinin Türkiye’nin Afrika’daki stratejik hedefleri açısından önemli bir adım olduğunu söyledi.