Dünya

Çelik duvarlar ve tel örgüler: AB'nin sert sınırları doğaya zarar veriyor

Son yıllarda Avrupa genelinde sınır duvarlarının yükselmesi, özellikle Polonya ile Belarus arasındaki çelik duvar gibi sınırlar, Białowieża Ormanı’ndaki yaban hayatını tehlikeye sokuyor.

Abone Ol

AB’nin dış ve iç sınırlarında tel örgüler ve çelik duvarların uzunluğu 2014’te 315 kilometreden 2022'de 2.048 kilometreye çıkarak yaklaşık yedi kat arttı. Avrupa Parlamentosu'nun verilerine göre, bu engellerin temel amacı insan geçişini engellemek olsa da uzmanlar, hayvanlar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor.

Ukrayna Savaşı Çevresel Sonuçlar Çalışma Grubu’ndan Eugene Simonov’a göre, çelik duvarlar ve tel örgüler, büyük memeliler ve kuşlar için ölüm riski oluşturuyor. Hayvanlar bu bariyerlere takılıp yaralanabiliyor veya göç yollarında kitlesel ölümler yaşayabiliyor.

Sınır Engelleri Hayvanların Göçünü Durduruyor

İngiltere Newcastle Üniversitesi’nden koruma uzmanı Profesör Matthew Hayward, Avrupa’daki sınırların göç yollarını kapatarak, bison, kurt, geyik ve vaşak gibi hayvanların geniş alanlarda yiyecek bulma veya iklim koşullarından korunma şanslarını azalttığını belirtiyor. Bu durum, Avrupa bizonlarının tarım alanlarına yönelerek çiftlik hayvanlarıyla çatışmaya girmesine neden oluyor.

Habitat Parçalanması ve Genetik Çeşitlilik Tehdidi

Hayvanların bu tür sınırlamalarla daha küçük alanlara hapsedilmesi, “habitat parçalanması” adı verilen ve türlerin yok olmasına yol açan bir süreci tetikliyor. Ayrıca sınırlarla ayrılan popülasyonlar, genetik çeşitlilikten yoksun kalıyor ve hastalıklara veya iklim değişikliklerine karşı daha savunmasız hale geliyor.

Hayward, sınır duvarlarının Avrupa bizonları gibi birçok tür için yeniden canlandırılmış olan “büyük bir koruma başarısını” tehdit ettiğini ifade ediyor. Bu durum, birinci dünya savaşından sonra nesli tükenmiş olan Avrupa bizonlarının Białowieża Ormanı'nda yeniden çoğalmasını sağlamak için yıllarca süren çabaları riske atıyor.

Hayvan Dostu Sınır Çözümleri Mümkün Mü?

Hayvanların zarar görmemesi için tel örgü ve çelik duvarların, geçiş açıklıklarıyla tasarlanabileceğini belirten Simonov, korumacılar tarafından hayvanların sınırların ötesine taşınmasının da bir çözüm olduğunu ancak bunun strese ve ölüm riskine neden olabileceğini ifade ediyor.

Buna karşın, Hayward, sınırların tamamen ortadan kaldırılmasının zor olduğuna, sınırların politik nedenlerle inşa edildiğine dikkat çekiyor. Sorunun çevresel değil, siyasi olduğunu belirten Hayward, göçmen politikalarının iyileştirilmesi ve insanları göçe zorlayan nedenlere çözüm bulunmasının daha etkili olabileceğini söylüyor.

Profesör Hayward, "Aslında siyasi bir soruna siyasi bir çözüm bulmamız gerekiyor," diyerek, sınırların doğa üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesi için siyasi iradenin önemini vurguluyor.