Dünya

Çavuşoğlu yalan söylüyormuş

Abone Ol

Batuhan Gülşah/Atina

Yunanistan’da Türkiye’ye yönelik suçlayıcı tavır sürüyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yunanistan’a kaçan 8 FETÖcüyle ilgili konuşmuş, “Helikopter, Yunan topraklarına indiği zaman başbakan Aleksis Çipras ve dışişleri bakanı Nikos Kocias, darbeci askerleri bize iade etmek istediler. Ancak Avrupa’dan baskılara maruz kalan Yunan yargısı, darbecilere sığınma hakkı verdi” açıklamasını yapmıştı. Çavuşoğlu’nun bu ifadeleri Yunan basınında geniş yer bulurken, pek çok haber sitesinde “Türk bakandan provokasyon”, “Türkler sınırı aştı” gibi ifadeler kullanılarak, bakanın yalan söylediği ima edildi. Ankara’nın Yunan başbakan ve dışişleri bakanına iftira attığı dahi öne sürüldü.

ERDOĞAN DA AÇIKLAMIŞTI

Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da daha önce pek çok kez bu konuya değinmiş, “Çipras bana telefonda ‘Biz darbelere karşıyız. Bunları size 15-20 gün içinde iade edeceğiz’ dedi ama maalesef bunlar hâlâ Yunanistan’da” ifadelerini kullanmıştı. İlk başta sergilenen tutumun, sürecin devamında niçin değiştirildiği ile ilgili olarak Çipras ve Kocias sessizliklerini koruyor.

BAKOYANNİ’YE ÇİRKİN DAVRANIŞ

Diğer yandan Türkiye’nin seçilmiş ilk devlet başkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü yemin ederek görevine başlayacak. Erdoğan’ın Yunanistan’ın 2006-2009 yılları arasında dışişleri bakanlığı yapan Dora Bakoyanni’yi törene davet etmesi ve davetin Bakoyanni’yi tarafından kabul edilmesi, Komşu basınında günün öne çıkan haberlerinden biri oldu. Özellikle sol görüşlü medyada Erdoğan’ın davetini kabul ettiği için Bakoyanni’ye tavır alındı. Sosyal medyada yapılan yorumlarda “diktatörün ayağına gidiyor” türü yorumların yapıldığı dahi görüldü.

KİMYASI UYUŞMUŞTU

Erdoğan’ın başbakan olduğu söz konusu dönemde iyi ülke ilişkilerinin iyileştirilmesi yolunda önemli adımlar atılırken, Yunan başbakan Karamanlis ile Erdoğan’ın kimyasının uyuştuğu sıklıkla yazılmıştı. İşte Bakoyanni de Erdoğan’ın yakinen tanıdığı, o dönemki kabinenin öne çıkan isimlerinden biriydi. Öte yandan Bakoyanni ile birlikte ülkede farklı bakanlık görevlerinde bulunan Dimitris Avramopulos da Yunanistan’dan yemin törenine davet edilen bir diğer isim oldu.