Dünya

Carles Puigdemont’un Avrupa Parlamentosu üyeliği reddedildi

Toni Comín'in geleceği belirsizleşirken, Katalan ayrılıkçı lider Puigdemont’un Avrupa Parlamentosu'ndaki koltuğu kesin olarak reddedildi.

Abone Ol

Avrupa Adalet Divanı (ECJ), eski Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani’nin Katalan ayrılıkçı lider Carles Puigdemont’un Avrupa Parlamentosu Üyesi (AP) olarak tanınmaması kararını destekleyerek, Tajani'nin "yalnızca yapması gerekeni yaptığını" belirtti.

2019 seçimlerinde hem Carles Puigdemont hem de Antonio Comín’in AP üyeliklerinin tanınması için yaptıkları başvuru, Avrupa’nın en yüksek mahkemesi tarafından nihai olarak reddedildi. Bu karar, 2024 seçimlerinde yeniden seçilen ancak henüz koltuğuna oturamayan Comín’in geleceğini de belirsizliğe soktu.

İspanyol seçim yasalarına göre, Avrupa Parlamentosu’na seçilen milletvekillerinin göreve başlamadan önce ulusal anayasaya saygı göstereceklerine dair yemin etmeleri veya söz vermeleri gerekiyor. Ancak Puigdemont ve Comín, 2017'deki yasadışı bağımsızlık referandumunun ardından İspanyol yargısından kaçtıkları için bu yemini etmediler. Bu sebeple İspanya Merkez Seçim Komisyonu, AP üyeliklerini geçersiz sayarak isimlerini nihai listeden çıkardı.

Mahkeme, Tajani'nin İspanyol yetkililer tarafından resmi olarak bildirilen listeden sapma yetkisi olmadığını ve bu konuda herhangi bir denetim yetkisine sahip olmadığını belirtti. Mahkemeye göre, aksi durumda AB kurumları ile üye devletler arasındaki yetki bölüşümüne aykırı davranılmış olacaktı.

Toni Comín’in Geleceği Belirsiz  

Bu karar, Puigdemont ve Comín’in sadece geçici olarak AP'deki koltuklarına engel olmuştu. 2020'nin başlarında, Esquerra Republicana de Catalunya’dan Oriol Junqueras lehine verilen bir karar sayesinde Puigdemont ve Comín AP’deki koltuklarına kavuşmuşlardı. Ancak bugünkü karar, özellikle Toni Comín’in siyasi kariyeri açısından büyük önem taşıyor. Comín, Haziran ayındaki Avrupa seçimlerinde Junts per Catalunya partisinin tek adayıydı, ancak Avrupa Parlamentosu, yargı kararı sonuçlanana kadar görevine başlamasına izin vermedi. 

Şu ana kadar ne Carles Puigdemont ne de Toni Comín karar hakkında bir açıklama yaptı.