Ekonomi

Çalışanlar yemek ücretlerine yüzde 50 zam bekliyor

Ocak ayının başında yatan yemek ücretleri zamlı olarak yatması gerekiyor. Peki zamlı olarak nasıl bir ücret yemek kartlarına yansıtılacaktır?

Abone Ol

Ocak 2024'ten itibaren asgari ücretli çalışanların net maaşı 17 bin 2 lira olarak belirlendi ve bu da yüzde 49'luk bir zam anlamına geliyor. Bu karar, çalışanların uzun süredir beklediği bir karardı ve yeni maaş artışları ve zamların ne olacağı merak konusuydu.

Çalışanlar için asgari ücret zammından sonra en çok ilgi çeken konu ise yemek ücretlerindeki artıştı. Yemek sektöründeki fiyatların sürekli yükselmesi çalışanları zorluyor.

Zamlı yemek ücretleri ne kadar olacak?

Şu anda yemek ücretleri, asgari ücretin yüzde 20 veya yüzde 30 olarak uygulanıyor. Bu da 2023 yılı için günlük 76-114 TL, aylık 2280 TL anlamına geliyor.

Yani, yüzde 50'lik bir zam olması durumunda, yemek ücretleri günlük 114-171 TL, aylık 3420-5130 TL arasında olacak.

Ancak, bu zammı işverenler kendi aralarında belirleyebilecek. Bazı işverenler, daha düşük zam yapabilirken, bazı işverenler ise daha yüksek zam yapabilir.

Zamlı yemek ücretleri ne zaman yatacak?

Yemekler ücretleri, genellikle her ayın ilk iş günü yatıyor. Bu nedenle, Ocak 2024'te yatan yemek ücretleri zamlı olacak.