Güncel

Bursa'da tarihi hamam dönem soygunu yaşamış!

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde geçtiğimiz yıl gündeme getirdiğimiz tarihi bin yıl öncesine dayanan Ortaköy Hamamı ile ilgili yapılan saha çalışmalarında, hamamın dönem soygunu yediği ve duvarlarında ilk yıllarında yer aldığı anlaşılan bazı motifli parçaların çalındığı ortaya çıktı.

Abone Ol

Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı Ortaköy Mahallesinde bulunan ve defineciler tarafından büyük tahribatlara uğrasa da ayakta kalmayı başarabilen hamamın tarihinin Osmanlı Devleti öncesine dayandığı ve çok eski yıllarda çevrede bulunan kervansaraylara konaklamak için gelen çoğunlukta din, devlet adamları ile askeri komutanlar tarafından kullanıldığını geçtiğimiz yıl yaptığımız araştırmalar ile ortaya çıkarmıştık.

Ortaköy'de bulunan tarihi hamam ile ilgili yaptığı araştırmaları paylaşan araştırmacı tarihçi İlhan Erdem, bin yıllık bu yapının bir an önce koruma altına alınmasını ve turizme kazandırılması gerektiğini ifade ederek, ''Ortaköy'de bulunan hamam tarihten günümüze gelebilen nadir yapılardan biridir ve muhakkak koruma altına alınmalıdır '' demişti.

Yine tarih araştırmacısı İlhan Erdem tarafından hamam ile ilgili devam eden incelemelerde, hamam içinde bulunan bazı değerli parçaların çalındığı ortaya çıktı.

Araştırmacı ilhan Erdem'in tespit ettiği durum şöyle meydana çıktı. Hamamı Sakarya Üniversitesi'nden A. Mehmet Avunduk hocamızın çalıştığı biliniyordu. Yaptığı çalışmanın fotoğrafları ile günümüzdeki halini karşılaştıran Araştırmacı İlhan Erdem olayın farkına vardı. Definecilerin tarihimize verdikleri zararın en bariz göstergesi bunu tarihi hamamda görebilirsiniz. Her geçen gün bir defineci haberi ile karşılaşıyoruz.

Ilıklık ile sıcaklık bölümlerini ayıran duvarda ortada bir geçiş açıklığı vardır. Bu geçiş açıklığını oluşturan kemerin alın kısmı ve ayakları hem kuzeye hem de güneye bakan iki tarafta esas girişi oluşturan kemerin güneye bakan yüzünde olduğu gibi duvardan çökertilerek vurgulanmıştır. Yine bu duvarda  geçiş kemerinin her iki yanında kemer gözü hizasında bir insanın uzanarak erişebileceği  yükseklikte birer açıklık vardır. Bunlardan batı taraftaki açıklık, 50 cm. yüksekliğinde 40 cm. eninde sivri kemerli bir pencere niteliğindedir.

Doğu taraftaki açıklık ise aynı konumda ve  muhtemelen aynı işlevde ve aynı ebattadır. Fakat düzgün olmayan kareye yakın bir dörtgen  biçimindedir, muhtemelen sonradan ihtiyaca göre açılmıştır. A. Mehmet Avunduk hocamızın çalışmasında tahribatlar detaylı açıklanmıştır. 

Daha evvel ilçemizde farklı tespitleri bulunan Araştırmacı İlhan Erdem bu eserin takipçisi olacağını ifade etti.