Her yıl 16 Ekim tarihi “Dünya Gıda Günü” olarak kutlanmakta. 1945’te kurulan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) doğum günü de sayılan gün kapsamında, dünya genelinde açlık ve yoksulluk temaları için farkındalık yaratmak, herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdalara ulaşmasına katkı sunmak amacıyla yıl boyunca FAO üyesi ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenlenmekte.
Birleşmiş Milletler (B) Çocuk Fonu (UNICEF) kayıtlarına göre, savaş, kıtlık ve kuraklık sorunu yaşanan Somali, Nijerya, Güney Sudan ve Yemen’de 22 milyon çocuğun yardıma ihtiyacı var. Bu ülkelerdeki 1,4 milyon çocuk aşırı gıdasızlık nedeniyle ölüm riski ile karşı karşıya.
Söz konusu dört ülkede yaklaşık 22 milyon çocuğun yerlerinden ediliyor aç ve hasta olarak eğitimden de mahrum kalıyor.
Bu çocuklara acil yardım ulaştırılması için 255 milyon dolara ihtiyaç var. Suudi Arabistan’ın ABD’ye savaş ve silah için yaptığı 350 milyar dolarlık ödeme yapacağını düşününce bu rakamın ne kadar küçük olduğunu daha iyi anlayabiliriz.
Diğer yandan, 15 yaş ve üstü nüfusta obezitenin en çok görüldüğü ülke yüzde 33,8 ile Amerika. Amerika’da obez kadın oranı yüzde 35,5’i bulurken, bu oran erkeklerde yüzde 32,2 düzeyinde.
Amerika’yı yüzde 30 ile Meksika, yüzde 26,5 Yeni Zelanda, yüzde 25,1 ile Şili, yüzde 24,6 ile Avusturalya izliyor. Obezite oranı Kanada’da yüzde 24,2, İngiltere ve İrlanda’da yüzde 23, Lüksemburg’da yüzde 22,5, Estonya’da yüzde 20,2, İzlanda’da yüzde 20,1 düzeyinde.
Bir de ülkemizde güvenli gıda durumu söz konusu. Yediğimiz içtiğimiz ne kadar denetleniyor. Hastaneler neden savaş hali gibi aşırı yoğun?
Halimize ne kadar şükretsek az. Ancak, Müslüman sorumluluk sahibidir. Sadece kendimizi değil, dünyadaki tüm varlıkların insanca yaşamı için daha fazlasını yapmalıyız.
16 Ekim ‘Dünya Gıda Günü’ tüm bu gerçeklerle kutlanıyor.
Selam ve dua ile…