Bugün 1 Mayıs!..

Abone Ol

Bugün 1 Mayıs… 1 Mayıs Türkiye’de 1912 yılında İstanbul’da kutlandı. 1923’te resmî tatil olarak kabul edildi ve Türkiye genelinde amele (İşçi) Bayramı olarak kutlandı. 1980 darbesinden sonra 1 Mayıs kutlamaları yasaklandı. 2009 yılından ise işçi ve emekçilerin talepleri karşısında AK Parti iktidarı tarafından resmi bayram ilan edildi.

Geçmişte 1 Mayıs’ı kutlamak yasaktı. Yasağa rağmen yapılan kutlamalar neticesi birçok yerde işçiler ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşanırdı. İstenmeyen sonuçlarla dünyanın da gündemine gelirdik. O dönemde biz gazeteciler 1 Mayıs için özel teçhizatlar, hatta güvenlik kuvvetleri tarafından sıkılacak gazlardan etkilenmemek için gaz maskeleri ile görev yerlerimize giderdik.

1 Mayıs demek, olay demekti. 2009 yılından itibaren AK Parti iktidarı ile bu yasak kaldırıldı.  Yasağın kalkması ile yetinilmedi hatta resmî tatil ilan edildi. Böylece işçilerin güvenlik güçleri ile her 1 Mayıs’ta çatıştırma amaçlayanların belli grupların hevesleri de kursaklarında kaldı.

Artık 1 Mayıs günleri işçi ve emekçilerin hak aramalarının alanlarda eğlenerek rahatça yapabildikleri bir dönemdeyiz. Bunu unutmamak gerekir.

Esasen haksızlık ve adaletsizliğin temsilcisi olan Amerika’da ilk eylemler ortaya çıktığını biliyor musunuz?

1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar.

Chicago’da (Şikago) yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil’de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil’deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park’a girdi.

Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, ‘Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu’ şeklinde yorumlanmıştı.

Bugün 1 Mayıs, İşçi ve emekçiler Ak Parti iktidarının 2009 yılında çıkardığı yasa ile sunduğu resmi tatil gününde haklarını gür sesle, ama birlik ve beraberlik içinde, sevgi ve hoşgörü içinde talep edebilirler.

Bugün işçilerin ve emekçilerin günü. İşçi ve emekçinin hak taleplerinin de dikkate alınması gereken gün. Kutlu olsun…

Selam ve dua ile…