Ekonomi

Brics nedir, ne demek, açılımı nasıl? Brics ne zaman kuruldu, hangi ülkeler var?

BRICS, uluslararası bir ekonomik işbirliği grubudur. 2001'de Goldman Sachs tarafından ortaya atılmış ve 2011'de Güney Afrika'nın katılımıyla genişlemiştir. Peki, Brics nedir, ne demek, açılımı nasıl? Brics ne zaman kuruldu, hangi ülkeler var? İşte detaylar...

Abone Ol

BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ekonomik işbirliğini ifade eden bir terimdir. BRICS, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur. İlk başta sadece Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşan grup, 2011 yılında Güney Afrika'nın katılımıyla BRICS adını aldı.

BRICS Ne Zaman Kuruldu?

BRIC terimi, 2001 yılında Goldman Sachs Yatırım Bankası başkanı Jim O’Neill tarafından "Building Better Global Economic BRICs" adlı yayınında ortaya atılmıştır. İlk dört üye ülkenin dışişleri bakanları Eylül 2006'da New York'ta bir araya geldi. Tam kapsamlı bir diplomatik toplantı ise 16 Haziran 2009'da Rusya'nın Yekaterinburg şehrinde gerçekleşti.

BRICS Açılımı Nasıl?

  • B: Brezilya
  • R: Rusya
  • I: Hindistan
  • C: Çin
  • S: Güney Afrika Cumhuriyeti

BRICS Üye Ülkeleri

- Brezilya
- Rusya
- Hindistan
- Çin
- Güney Afrika Cumhuriyeti

BRICS ve G20 gibi ekonomi odaklı yapılar sık sık karşılaştırılır ve rekabetçi olarak değerlendirilebilir. Her iki yapı da uluslararası ekonomik ilişkilerde önemli roller üstlenir.