Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 81,17 dolar

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 81,17 dolardan işlem görüyor.

Abone Ol

Dün 82,30 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 80,69 dolarda tamamladı. Saat 09.41 itibarıyla Brent petrolün varil fiyatı, kapanışa göre yüzde 0,59 artarak 81,17 dolara ulaştı. Aynı dakikalarda Batı Texas türü (WTI) ham petrol 78,87 dolardan işlem gördü.

Fiyat artışının ardında, ABD'nin petrol talebine ilişkin olumlu veriler ve Orta Doğu'daki gerilim nedeniyle oluşan arz endişeleri bulunuyor.

Amerikan Petrol Enstitüsü, ABD'nin ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 5 milyon 205 bin varil azaldığını bildirdi; piyasa beklentisi bu azalmanın 2 milyon varil olması yönündeydi. Bu stok düşüşü, ABD'de talebin güçlü olduğu algısını pekiştirdi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, resmi stok verilerini gün içinde açıklayacak. Orta Doğu’daki artan jeopolitik gerilim de piyasalarda arz kaygılarını artırarak fiyatları desteklemekte devam ediyor.

Tel Aviv, yaklaşık iki haftadır Hamas ve Hizbullah'a yönelik suikastlere yanıt olarak İran ve Hizbullah'tan gelebilecek olası saldırılara karşı hazırlık yapıyor. Pentagon sözcüsü Pat Ryder, Orta Doğu'daki durumun "çok ciddi" olduğunu ve ABD'nin olası bir İran saldırısına "hazır" olduğunu bildirdi. Pentagon, İran'ın İsrail'e misilleme yapmasını önlemek için bu ayın başlarında Orta Doğu'ya ek askeri varlıklar göndereceğini duyurdu.

Ayrıca, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) bu yıl ve gelecek yıla ilişkin küresel petrol talebinde azalma öngörmesi, piyasalardaki talep endişelerini artırarak fiyatların yükselişini sınırladı.

Brent petrol için teknik olarak 82-83,74 dolar aralığı direnç, 80,26-78,52 dolar aralığı ise destek bölgesi olarak izleniyor.