Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 75,97 dolar

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 75,97 dolardan işlem görüyor.

Abone Ol

Brent petrolün varil fiyatı dün 78,20 dolara yükseldikten sonra 76,05 dolarla günü kapattı. Saat 9:30 itibarıyla Brent petrol 75,97 dolara, Batı Texas türü (WTI) ham petrol ise 71,77 dolara geriledi. Petrol fiyatları, dün ABD'den gelen zayıf iş gücü verileri nedeniyle beşinci kez düştü.

ABD Çalışma Bakanlığı, Mart 2024'e kadar olan dönemde tarım dışı istihdamı 818 bin kişi revize etti. Ayrıca, Çin'den gelen zayıf ekonomik veriler, talebin azalacağına dair endişeleri artırarak fiyatları düşürmeye devam ediyor. Orta Doğu'daki ateşkes ihtimali de piyasalardaki arz kaygılarını hafifleterek fiyatları etkilemekte.

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de ateşkes görüşmelerinin tamamlanması amacıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden'ın ateşkesin aciliyetine değinerek engellerin kaldırılması için Kahire'deki görüşmeleri değerlendirdiği belirtildi.

Katar’ın Doha kentinde, 15-16 Ağustos'ta İsrail ile Hamas arasında esir takası ve ateşkes müzakereleri yapılmıştı. Hamas, ABD, Mısır ve Katar'ın ara buluculuğundaki müzakerelerde Netanyahu'nun yeni şartlar öne sürdüğünü ifade etti. Mısır'ın Kahire'sinde 22-23 Ağustos'ta dolaylı ateşkes müzakereleri bekleniyor.

Öte yandan, ABD'de ham petrol stoklarının düştüğüne dair verilerin ardından, talebin arttığı öngörüleri güçlendi ve fiyatların daha fazla düşmesi engellendi. ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ticari ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 4,6 milyon varil azaldığını açıkladı; piyasa beklentisi ise yaklaşık 2 milyon varil azalma yönündeydi.

Brent petrol için teknik olarak 77,66 ile 79,20 dolar aralığının direnç, 75,12 ile 74,12 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği kaydedildi.