Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 72,84 dolara yükseldi

Petrol fiyatları OPEC+ üretim kararı ve ABD stok verileriyle artış gösteriyor.

Abone Ol

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 72,84 dolardan işlem görüyor. Dün 74,64 dolara kadar yükselen Brent petrol, günü 72,62 dolardan kapatmıştı. Bugün saat 09.17 itibarıyla yüzde 0,3'lük bir artışla 72,84 dolardan alıcı buluyor. Aynı dakikalarda Batı Texas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatı ise 69,04 dolara yükseldi.

OPEC+ Kararları ve Arz Endişeleri

Petrol fiyatlarının yükselmesinde, OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun ekim ayında başlaması planlanan üretim artışını erteleme ihtimali etkili oldu. Bu beklenti, arz yönlü endişeleri artırarak piyasalarda fiyatların yukarı yönlü hareketine neden oldu.

ABD Stok Verileri ve Talep Artışı

ABD'nin ticari ham petrol stoklarındaki beklenenden fazla düşüş öngörüsü de fiyatları destekleyen diğer bir faktör olarak öne çıktı. Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ABD'de ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 7,4 milyon varil azaldığı tahmin ediliyor. Piyasanın beklentisi ise 900 bin varil azalma yönündeydi.

ABD Ekonomisi ve Faiz İndirim Beklentisi

ABD ekonomisinin hızlı bir şekilde soğuma ihtimali, petrol piyasasında risk algısını artırırken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi beklentileri de fiyatları etkiliyor. Fed’in yıl sonuna kadar 100 baz puanlık bir indirim yapması öngörülürken, bu ay 50 baz puanlık indirim ihtimali yüzde 45’e yükseldi.

Brent petrolde teknik olarak 74,21 ile 75,73 dolar aralığı direnç, 71,76 ile 70,83 dolar aralığı ise destek olarak izleniyor.