Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 69,94 dolar

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 69,94 dolardan işlem görüyor.

Abone Ol

Dün 72,28 dolara yükselen ve günü 69,19 dolardan kapatan Brent petrolün varil fiyatı, saat 08.56 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,08 artışla 69,94 dolara ulaştı. Aynı dakikalarda Batı Texas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatı 66,44 dolara geriledi.

Brent petrol varil fiyatı 70 doların altında kalmaya devam ediyor ve dün 70 doların altına düşerek yaklaşık 3 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Batı Texas türü (WTI) ham petrol ise 66 dolara inerek Mayıs 2023'ten bu yana en düşük seviyesini gördü.

Fiyatlardaki keskin düşüşte, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından bu yıl ve gelecek yıl için talep beklentisinin düşürülmesi etkili oldu. OPEC'in yayımladığı raporda, küresel petrol talebindeki artışın önceki tahminlere göre yavaşlayacağı öngörüldü. OPEC, bu yıl için talep büyüme tahminini günlük 80 bin varil, 2025 içinse günlük 40 bin varil azaltmış durumda.

Petrol fiyatları, bir önceki seansta kaybedilen değerleri bugün erken saatlerde kısmen telafi etmeye başladı. ABD'de şiddetli fırtınanın etkisiyle petrol üretiminde aksama olabileceği korkusu fiyatlarda artışa yol açıyor. ABD Ulusal Kasırga Merkezinin açıklamasına göre, pazartesi günü Meksika Körfezi'nde başlayan fırtına dün gece "kategori 1 kasırga"ya dönüştü ve bugün ABD'nin bazı eyaletlerini etkileyebilir.

Petrol ve doğal gaz üretiminde kesintiler olabileceği endişesi fiyatları destekliyor. ABD Güvenlik ve Çevre Koruma Bürosu (BSEE) tarafından yapılan açıklamada, Meksika Körfezi'ndeki ham petrol üretiminin yaklaşık yüzde 24'ünün ve doğal gaz üretiminin yüzde 26'sının fırtına nedeniyle çevrim dışı kaldığı bildirildi.

Brent petrol için teknik açıdan 71,42 ile 73,65 dolar aralığı direnç, 67,82 ile 64,22 dolar aralığı ise destek bölgesi olarak izlenebilir.