Dünya

Bosna, ölümcül sel felaketinden sadece birkaç gün sonra yerel seçime gidiyor

Bosna-Hersek'te, geçtiğimiz günlerde meydana gelen sel felaketinde en az 16 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, yerel seçimler düzenlendi.

Abone Ol

Oylama devam ederken, Bosna'nın komşularından ve AB ülkelerinden gelen kurtarma ekipleri, sel ve toprak kaymalarının ardından enkazı temizlemek ve kayıp kişileri aramak için çalışmalarını sürdürdü. 

Merkez Seçim Komisyonu (CEC), selden ağır etkilenen dört belediyedeki seçimleri erteledi. 

Toplam 110 siyasi partinin katıldığı seçimlerde, 386 aday belediye başkanlığı için yarışıyor. Ayrıca, yerel meclislerdeki koltuklar için 25.700'den fazla aday rekabet ediyor.

AB ve diğer uluslararası kuruluşlar, önceki seçimlerde yaşanan yolsuzluk ve diğer usulsüzlüklerin ardından seçim reformlarını finanse etti. CEC'ye, AB Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt'e göre, "yeni seçim güvenlik teknolojisi" sağlandı. Schmidt’in ofisi aynı zamanda Mart ayında seçim yasalarında reform yapmıştı.

Pazar günkü seçimde, Avrupa Konseyi'nin bir parçası olan Yerel ve Bölgesel Yetkililer Kongresi'nden bir delegasyon da dahil olmak üzere uluslararası gözlemciler oy kullanma sürecini izledi.

Bosna'nın Güçlü AB Yüksek Temsilcisi Nasıl Oluştu?

Bosna, 1992-1995 yılları arasında, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın en kanlı çatışması olarak kabul edilen bir savaşa sahne oldu. Bu durum, Şubat ayında Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline kadar devam etti.

Savaş sonucunda 100.000 kişi hayatını kaybetti, iki milyon insan mülteci veya ülke içinde yerinden edilmiş kişi oldu ve Temmuz 1995'te Srebrenitsa'da Boşnaklara yönelik bir soykırımla son buldu.

ABD sponsorluğunda hazırlanan 1995 tarihli Dayton Barış Anlaşmaları, savaşı sona erdirmek amacıyla ülkenin üç ana etnik grubuna — Doğu Ortodoks Sırplar, Katolik Hırvatlar ve Müslüman Boşnaklar — yerel siyaseti kontrol etme ve ana karar alma süreçlerinde söz sahibi olma hakkı tanıyan karmaşık bir yönetim sistemi oluşturdu.

Bu barış anlaşması, Bosna'da iki ana idari birim kurdu: Sırpların yoğunlukta olduğu Republika Srpska (RS) ve Boşnak-Hırvat çoğunluklu Bosna-Hersek Federasyonu (FBiH). Ayrıca barış anlaşmalarının sivil unsurlarını uygulamakla görevli, uluslararası toplum tarafından finanse edilen Yüksek Temsilcilik Ofisi’ni (OHR) kurdu.