Güncel

Boşanma Davası Temyize Giderse Ne Kadar Sürer?

Abone Ol

Çekişmeli boşanma davalarında temyiz süresi 2 aya kadar çıkabiliyor. Her iki tarafın da dilekçelerini hazırlayıp sunabilmesi için gerekli süre en az 45-50 gündür ve bu süre 2 aya kadar çıkabiliyor. Duruşmanın ilk günü de genellikle 2 ile 3 ay sonrasına bırakılır. Diğer duruşmalar 3-4 ay aralıklarla yapılır. Bu yüzden de davalar 9-12 ay arasında sonuçlanabilir.

Boşanma Davası Temyiz Sonucunda Hangi Kararlar Alınabilir?

Boşanma davası temyiz sonucunda uygulanabilecek kararlar onama kararı, bozma kararı ve düzelterek onama kararı olmak üzere üç tanedir. Alınabilecek bu üç kararın açıklamaları da şu şekildedir:

  • Onama Kararı: Mahkemenin verdiği kararın doğruluk belgesi niteliğini taşıyan bir karardır. Yani mahkemenin vermiş olduğu kararın doğru olduğunu gösterir. Böylelikle karar da kesinleşir. Yargıtay, onama kararının hukuk çerçevesinde verildiğini ve yerel mahkemede de hiçbir hatanın bulunmadığını hukuken ispatlamalıdır. Kanunlara göre bu durum böyledir.
  • Bozma Kararı: Davanın tekrar görülmesine neden olan karardır. Sözleşmenin yanlış uygulanması, davada aykırılık bulunması, delillerin kusurlu olması, yargılama hatası ve eksikleri gibi faktörler bu duruma neden olur ve bu yüzden de Yargıtay, kararı bozma yönünde sonuç çıkarır ve dava tekrar görülür.
  • Düzelterek Onama Kararı: Bozma kararı alınması gereken bir durum yok ama değiştirilmesi ve düzeltilmesi gereken bazı konular varsa bu karar uygulanır.

İstinaf ve İstinaf Kanun Yolu Ne Demek?

İstinaf ve istinaf kanun yolu anlamı istinaf için, olay ve hukuki açıdan ilk dereceli mahkemelerin vermiş olduğu kararların üst mahkemeler tarafından incelenmesi anlamına gelir. Yani istinaf kanun yoluna başvurulduğu zaman ceza davası dosyası ya da hukuk davası dosyası yeniden incelenmek üzere üst dereceli bir istinaf mahkemesinde incelenmeye alınır.

İstinaf incelemesinin yapılabilmesi için istinaf başvurusu yapılması mecburidir. İstinaf başvurusu yapılmadığı takdirde istinafın gerçekleşme durumu söz konusu değildir. Başvuru olmadan bu işlem gerçekleşmez.

İstinaf ve Temyiz Başvurusu

İstinaf ve temyiz başvurusunda bulunmak için yerel mahkemenin hükmü açıklaması beklenmelidir. Ardından da başvuruda bulunulabilir. Temyiz harcının ödeme işleminin hallolması ile beraber dosya temyize gider. Eğer temyiz kararı henüz açıklanmamış ise bahsi geçen mahkemenin vermiş olduğu hüküm geçerlidir. Yani boşanma davasında temyiz işlemini gerçekleştirmek üzere dosyanın temyize gitmesi, alınan mevcut kararın duracağı anlamına gelmiyor. Karar hala geçerlidir.

Boşanma Davası Temyiz Dilekçesi Nedir?

Boşanma davasında temyiz işlemi dilekçe ile karşı tarafın sayısı kadar örnek eklenilerek yapılan bir işlemdir. Yani dilekçe ile yapılan bir işlemdir. Temyiz dilekçesinde bulunması gereken bilgiler şunlardır:

  • Davadaki tarafların ad ve soyadaları
  • Davadaki tarafların adresleri
  • Temsilcilerin de ad, soyad ve adresleri
  • Temyiz edilen kararın hangi bölge adliye mahkemesi hukuk dairesinde verilmiş olduğunun tarihi, sayısı
  • Tebliğ tarihi
  • Kararın özeti
  • Temyiz sebebi ve gerekçesi

Yargıtay’ın kararı kısmi olarak veya tamamen bozması için şu sebeplerin oluşması gerekir:

  • Yanlış protokol yapılması
  • Dava şartlarında aykırılık bulunması
  • Davanın ispatı için sunulan delillerin kusurlu olması ve kabul edilmemesi
  • Karara etki eden yargılama hatası ve eksikleri bulunması

Boşanma davasında temyiz süresi temyiz eden kişiye bu işlemin tebliğ edilmesinden itibaren 15 gündür.