Ekonomi

Borsada Flama Ne Demek? Anlamı

Abone Ol

Flama formasyonu kısa süreli ve hızlı bir formasyon türüdür. Bayrak formasyonu ile aynı mantığa sahiptir. Bayraktan tek farkı ise bayrak dikdörtgen şeklinde hareket eder iken flama üçgene benzer biçimde aşağı yukarı hareketler çizer.

Kâr realizasyonunun yapıldığı bölümdür ve bu yüzden de oldukça dikkat edilmesi gerekir. Hacim ve hareket olanağı daralır. Ardından da direnç üzerinde sert ve hacimli bir kopuş olur. Hacim, direnç bölgesinde yer alan güvenli kısımdır. O bölge güvenli ‘‘al’’ noktasıdır.

Yükselen Flama Nedir?

Yükselen flama işlevi teknik bir ticaret grafik deseni olmasıdır. Yani işlevi, piyasada yukarı yönde şiddetli, güçlü bir hareketin yaklaşmakta olduğunu gösteriyor olmasıdır.

Teknik tüccarlar, bu durumu bir işaret olarak görür ve yükselen fiyat hareketinin devam edeceğini düşünür. Dolayısıyla da yükselen flama, oldukça cazibesi olan bir terimdir. Çünkü yükselen fiyat hareketlerinin erken göstergesi niteliği taşıyan bir desen modelidir.

Borsada Bayrak Ne Anlama Geliyor?

Borsada bayrak terimi piyasanın devamı anlamındadır. Kısa vadeli görünümde oluşur ve piyasanın devamı niteliği taşıyan bir grafik desenidir. Yukarı yönde çok sert bir fiyat hareketi olduktan sonra kısa vadeli konsolidasyon oluşur. Bu oluşum sayesinde de konsolide grafiğin şekli bayrağa benzer. Bu duruma da bayrak formasyonu denir.

Yatırımcıların çok karıştırdığı bir formasyon türüdür. Bayrak formasyonu, geri dönüş niteliği taşıyan bir formasyon türü değildir. Geri dönüş anlamına gelmez.

Borsada bayrak formasyonu ile borsada flama formasyonunun tek farkı şeklidir. Oldukça hızlı bir formasyondur. Çok dikkat edilmesi gerekir. Burası da kâr realizasyonunun yapıldığı bölümdür ve hacim ve hareket olanağı daralır. Ardından da direnç üzerinde sert ve hacimli bir kopuş olur.  Bu yüzden de tıpkı flamadaki gibi hacim, direnç bölgesinde yer alan güvenli kısımdır. Yani o bölge güvenli ‘‘al’’ noktasıdır.

Ayı Bayrağı Nedir?

Ayı bayrağının işlevi yavaş konsolidasyonu gösteriyor olmasıdır. Yani fiyat negatif bir eğilimde olduğu takdirde, bu formasyon size hızlı bir negatif eğilimi göstermez ve bunun yerine bir tür yavaş konsolidasyonu gösterir. Bu, şu demektir:

  • Satış baskısından dolayı fiyatlar düştü
  • Üstteki etken yüzünden momentum negatif bir eğilime maruz kaldı

Bu süreçten sonra yapılması gereken şey, başarısızlığın konsolidasyon destek çizgisinin altına düşmesini beklemek olacaktır. Tüccarlar bu formasyon oluştuktan sonra böyle yapıyor.

Ayı bayrağının tespiti ise şu şekilde yapılır:

  • Finansal piyasaların bileşenlerini ve performansını belirlemek,
  • Önemli bir gösterge niteliğinde bir bayrak direği bulabilmek,
  • Negatif bir eğimin oluştuğunu görmek,
  • Pozitif konsolidasyonlar ile eğimlerin tespit edilmesi,
  • %38 düzeltme oranından daha az herhangi bir değişimin olması, (Bu ideal orandır ve bu orandan aşağısı dikkate alınmalıdır. Eğer ki düzeltme oranı %50’yi aşarsa ayı formasyonu oluşamaz.)
  • Alt kanalın en düşük fiyatından, kırılma noktasından daha önce, alım satıma girilmeli
  • Ve son olarak aradığınız fiyat, bayrak direğinin boyutundan daha küçük olmalıdır.

Ters Bayrak Nedir?

Ters bayrak formasyonunun işlevi çeşitli hareketlerden meydana gelen bir oluşum olmasıdır. Bu hareketler, aşağı yönde çok sert ve güçlü bir fiyat hareketi oluştuktan sonra ise bu hareketlere ters yönlü bir etki gelir. Bu etki kısa vadeli düzeltme hareketidir. Ardından da bu düzeltme hareketinin devamında tekrardan aşağı yönlü hareket meydana gelir. Bu ters durumdan oluşan harekete de ters bayrak formasyonu denir.

Borsada flama, bayrak, ayı ve ters bayrak formasyonlarının oluşumu ve işlevleri bu şekildedir. Ayrıca borsada flama formasyonunda bayrak yönünün çok önemli olduğu unutulmamalıdır.