Ekonomi

Borsa güne yükselişle başladı - 19 Eylül 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 1,01 artışla 9.872,85 puandan başladı.

Abone Ol

Açılışta, endeks önceki kapanışına göre 98,36 puan ve yüzde 1,01 yükseldi. Bankacılık endeksi yüzde 1,39, holding endeksi ise yüzde 0,97 değer kazandı; tüm sektör endeksleri artış gösterirken, en fazla yükselen bankacılık sektörü oldu.

Dün, ağırlıklı olarak alım ağırlıklı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,17 kazançla 9.774,49 puandan kapattı.

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından karışık bir görünüm sergilenirken, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikası kararları bekleniyor. Analistler, faiz kararının ardından piyasalarda artan oynaklığa dikkat çekerek, ABD borsa endekslerinin karara olumlu tepki vermesine rağmen resesyon endişeleri nedeniyle satıcılı kapanış yaptığını vurguladı.

Fed, son göstergelere dayanarak ekonomik aktivitenin güçlü bir şekilde büyümeye devam ettiğini, istihdam artışlarının yavaşladığını ve işsizlik oranının yükseldiğini, ancak düşük seviyelerde kaldığını belirtti.

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, TCMB'nin eylül ayında politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasını öngörüyor. Yıl sonu politika faizi beklentisi ise ortalama yüzde 46,65 olarak hesaplandı.

Bugün, TCMB'nin faiz kararının yanı sıra uluslararası yatırım pozisyonu ve haftalık para ve banka istatistiklerinin yanı sıra, yurt dışında İngiltere'de BoE'nin faiz kararı, ABD'de cari işlemler dengesi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, öncü endeks ve ikinci el konut satışları takip edilecek. Teknik açıdan analistler, BIST 100 endeksi için 9.900 ve 10.000 puanın direnç, 9.700 ve 9.600 puanın ise destek seviyeleri olduğunu kaydediyor.