Dünya

BM: Orta Doğu yeni bir yerinden edilme krizini kaldıramaz

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının binlerce kişiyi yerinden ettiğini ve Orta Doğu'nun yeni bir yerinden edilme krizini kaldıramayacağını vurguladı.

Abone Ol

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, İsrail'in devam eden hava saldırılarının sivillerin hayatını olumsuz etkilediğini belirterek, Lübnanlı ve Suriyeli ailelerin umutsuzluk içinde Suriye'ye kaçtığını açıkladı. Açıklamada, BMMYK'nın artan sayıda yerinden edilmiş insana sunduğu desteği artırdığı ve Suriye sınırında yüzlerce aracın beklediği kaydedildi.

Lübnan'ın yaklaşık 1.5 milyon Suriyeli ile 11 binden fazla diğer mülteciye ev sahipliği yaptığı hatırlatıldı. Grandi, "Bu katliam korkunç bir bedele yol açıyor, on binlerce insanı evlerinden ediyor." dedi. Daha önce Suriye'deki savaştan kaçan ve şimdi bombalanan ailelerin çektiği acılara dikkat çekerek, bu tür yıkım manzaralarının tekrarlanmaması gerektiğini ifade etti.

Grandi, "Orta Doğu yeni bir yerinden edilme krizini kaldıramaz. Daha fazla insanı evlerini terk etmeye zorlamayalım. Önemli olan sivillerin hayatlarını korumak." değerlendirmesinde bulundu. 

İsrail ordusu, 23 Eylül sabahından itibaren Lübnan'ın güney kentleri ile Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, bu saldırılarda 577 kişi hayatını kaybetti. Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdullah Buhabib, saldırılar nedeniyle ülke içinde yerinden olanların sayısının 500 bine yaklaştığını bildirdi. Beyrut ve kuzey bölgelerine doğru bir göç dalgası devam ediyor.