BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, M çiçeği virüsünün küresel yayılmasına dair endişelerini ifade etti. Dujarric, "Savunmasız topluluklar, Doğu ve Güney Afrika'daki genişleyen mpox salgınının en kötü etkileriyle karşı karşıya," dedi.
Dujarric, UNICEF'in Burundi'de 20 yaş altındaki çocuklarda ve ergenlerde bölgenin en yüksek mpox enfeksiyon oranını bildirdiğini belirtti ve bu hızlı artışın, bölgede eş zamanlı olarak meydana gelen kızamık salgını ile ilişkili olduğunu söyledi.
M çiçeği virüsünün en çok görüldüğü 5 ülkenin (Burundi, Ruanda, Uganda, Kenya ve Güney Afrika Cumhuriyeti) Afrika'da olduğunu belirten Sözcü, salgının yeni varyantlarının Güney Afrika Cumhuriyeti dışında tüm bu ülkelerde tespit edildiğini vurguladı.
M çiçeği virüsü
M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgenlerden veya enfekte bireylerden bulaşır. Virüs, vücut döküntülerine dokunma, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaları kullanma ve vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılır.
Virüs kapıldıktan sonra belirtiler 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabilir. Genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar görülür.
Özel bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılır. Vakaların çoğu hastalığı hafif geçirir ve birkaç hafta içinde iyileşir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeği hastalığı" (Monkeypox) ismini 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirmişti.