Dünya

BM Lübnan Geçici Barış Gücü: İsrail, dün akşam Lübnan'a karadan girme niyetini bize iletti

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), İsrail ordusunun Lübnan'a karadan gireceğine dair kendilerine bilgi verdiğini açıkladı. Bu durumun, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararlarının ihlali anlamına geldiği belirtiliyor.

Abone Ol

UNIFIL tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail ordusu, dün Lübnan'ın güneyine karadan gireceğini bize iletti," ifadesi yer aldı. Açıklamada, bu tehlikeli gelişmelere rağmen UNIFIL güçlerinin mevcut konumlarını korumaya devam ettikleri vurgulandı. Ayrıca, UNIFIL güçlerinin yeni gelişmelere göre yeniden konumlanma üzerinde çalıştıkları ve olağanüstü durumlara hazırlıklı oldukları belirtildi.

BMGK 1701 Sayılı Kararı

Açıklamada, "Lübnan tarafında karadan girme, Lübnan'ın egemenliğine ve BMGK'nin 1701 sayılı kararına ihlal anlamına gelir," denildi. Taraflar, daha fazla şiddet ve kan dökülmesine yol açacak bu tür adımlardan vazgeçmeye çağrıldı. Ayrıca, sivillerin korunması ve uluslararası hukukun ihlal edilmemesi talep edildi.

İsrail’in Harekâtları

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın altyapısına yönelik sınırlı ve yoğun kara saldırılarına başladıklarını açıkladı. 8 Ekim 2023'ten beri Hizbullah ile kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül'den bu yana Lübnan'ın güney kentleri ile Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Can Kaybı ve Göç

Lüban makamlarının verilerine göre, 17 Eylül'den beri gerçekleştirilen saldırılarda 1273 kişi hayatını kaybetti. Bu ölümler arasında 104 çocuk ve 194 kadın bulunuyor. Ayrıca, İsrail bombardımanları nedeniyle yüz binlerce kişinin yerinden olduğu ve göç dalgasının başkent Beyrut ile kuzey kesimlere doğru devam ettiği bildirildi. Suriye’ye de on binlerce kişinin göç ettiği kaydedildi.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 27 Eylül’de İsrail ordusunun Beyrut’a düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybetmişti. Hizbullah ise buna karşılık İsrail’e roket ve füzelerle saldırılar düzenliyor. İsrail tarafında, çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük hasar bildirilmediği aktarılıyor.