Dünya

BM Komisyonu: Tüm ülkeler, İsrail'in Filistin'deki yasa dışı varlığını sonlandırmakla yükümlü

BM Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgalinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti. Tüm ülkeler ve uluslararası örgütler, bu duruma son verme sorumluluğuna sahip.

Abone Ol

Birleşmiş Milletler (BM) İşgal Altındaki Filistin Topraklarında İşlenen Suçları Araştıran Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgaline ilişkin sert bir açıklamada bulundu. BM dahil tüm ülkelerin ve uluslararası örgütlerin, İsrail'in işgaline son verme yükümlülüğü olduğunu ifade eden Komisyon, bu durumun uluslararası hukuk ihlali olduğunun altını çizdi.

Komisyon Başkanı Navi Pillay, bu konuda yaptığı açıklamada, "İsrail'in Filistin topraklarındaki yasa dışı varlığı ve işgali, çatışmaların ve şiddet döngülerinin ana nedeni" dedi. 2022'de BM'ye sunulan raporda da işgalin uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgulanmıştı.

Komisyon, İsrail'in Kudüs'ü başkent olarak tanıyan devletlerin bu adımının hukuka aykırı olduğunu belirterek, "Bir ülke, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımamalı ve diplomatik temsilciliklerini buraya taşımamalıdır." ifadelerine yer verdi.

Pillay, tüm ülkelerin, İsrail'in işgaline destek sağlamaktan kaçınmaları gerektiğini vurgularken, bu sorunun uluslararası hukuk çerçevesinde çözülmesi gerektiğini belirtti.