Dünya

BM Filistin Raportörü Albanese: Gazze'deki soykırım Holokost’u çağrıştırıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, "İsrail’in Filistinlilere yönelik uyguladığı soykırımın Holokost’u çağrıştırdığını" söyledi.

Abone Ol

Muhammed Durak - Muhabir

BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, Tunus'ta düzenlenen Mağrib Maşrik Forumu'nda bir konuşma yaptı.

Albanese, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını "insani ve demokratik değerlere açık bir meydan okuma" olarak nitelendirdi ve "Gazze'de yaşananları nasıl görmezden gelebiliriz? Bu bir trajedi" ifadelerini kullandı.

Gazze'deki insan hakları ihlallerine vurgu yapan Albanese, İsrail'in yaklaşık 15 bin kişinin hayatını kaybettiği, bunların 35 bininin çocuk olduğu bir saldırı gerçekleştirdiğini belirtti. Ayrıca bu saldırıların, işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki tüm Filistinlilerden intikam alma amacını taşıdığını dile getirdi.

"Yaşananlar bir savaş değil soykırım"

İsrail'in saldırılarının son bulması için uluslararası topluma çağrıda bulunan Albanese, Gazze'de yaşananların sadece bir savaş olmadığını, açıkça bir soykırım olduğunu belirtti. Batılı ülkelerin soykırım teriminin kullanılmasından rahatsız olmalarına rağmen, Gazze'deki olayların Holokost'u anımsattığını ifade etti.

Albanese ayrıca, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına karşı dünya genelinde yapılan protestolara da değindi. "Bu zulmü durdurmak için harekete geçen ve kampüslerde eylem yapan öğrenci hareketlerini desteklemeliyiz" dedi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda, en az 14 bin 944'ü çocuk olmak üzere toplamda 34 bin 971 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 78 bin 641 kişinin yaralandığı belirtildi. Halen enkaz altında binlerce ölü olduğu ve sivil altyapının hedef alındığı hastane ve eğitim kurumlarının da zarar gördüğü ifade edildi.