Dünya

BM, fanatiklerin Mescid-i Aksa baskınına tepkili! "Aşırı derecede kışkırtıcı"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, İsrailli iki bakanın fanatik Yahudi gruplarla birlikte Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskına ilişkin, kutsal mekanlarla ilgili statükonun değiştirilmesine karşı olduklarını açıkladı.

Abone Ol

Haq, düzenlediği günlük basın toplantısında, Mescid-i Aksa'ya yapılan baskına dair soruları yanıtladı. Haq, "Kutsal mekanlarla ilgili statükoyu değiştirmeye yönelik her türlü çabaya karşıyız" ifadesini kullandı.

Haq, "Kudüs'teki diğer kutsal mekanlar gibi Mescid-i Aksa da mevcut dini otoriteler tarafından kontrol edilmelidir. Bu tür davranışlar, durumu daha da zorlaştırmakta ve aşırı derecede kışkırtıcıdır" dedi.

Filistin topraklarında faaliyet gösteren İsrailli gruplar, Yahudilerin dini bayramı Tisha B'Av nedeniyle Mescid-i Aksa'ya geniş çaplı bir baskın düzenlenmesini talep etmişti. İsrail polisi eşliğinde yaklaşık 1600 fanatik Yahudi, işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa'nın avlusuna girmişti. Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve İsrail Necef ve Celile Kalkınma Bakanı Yitzhak Wasserlauf'un da yer aldığı baskında, sabah saatlerinden itibaren fanatik Yahudiler ve İsrail polisleri Mescid-i Aksa'ya girmişti.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, Filistin topraklarında binlerce İsraillinin büyük gruplar halinde ve İsrail polisinin korumasında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlediğini duyurmuştu.

BM ayrıca, ağustos ayının başından itibaren Gazze'ye gönderilen yardımların yaklaşık üçte birinin İsrail tarafından engellendiğini bildirdi. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yapılan açıklamada, erişim kısıtlamalarının Gazze Şeridi'ndeki yüzbinlerce savunmasız insana insani yardım ulaştırılmasını ciddi şekilde engellediği belirtildi.

İnsani Yardımlar Engelleniyor!

Haq, 1-11 Ağustos tarihlerinde Gazze'nin kuzeyine gönderilen 85 insani yardım misyonundan yalnızca 34'üne izin verildiğini, geri kalanlarının ise güvenlik, lojistik veya operasyonel nedenlerle reddedildiğini veya iptal edildiğini ifade etti. Gazze'nin güneyinde de benzer bir durumun yaşandığını ve 122 yardım misyonundan sadece 63'ünün ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabildiğini ekledi.

Haq, bir İsrail gazetesinin İsrail ordusunun Gazze'deki askeri operasyonlarında Filistinli sivilleri insan kalkanı olarak kullandığı iddiaları hakkında henüz bilgileri bulunmadığını da belirtti.