Dünya

BM: 100.000'e yakın Lübnanlı mülteci Suriye'ye kaçtı

İsrail'in güney Lübnan ve Beyrut'a yönelik saldırılarını yoğunlaştırmasının ardından, Lübnan sağlık yetkililerine göre 1.000'den fazla Lübnanlı hayatını kaybetti, 6.000 kişi ise yaralandı.

Abone Ol

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre, İsrail'in Lübnan'daki saldırıları devam ederken son iki hafta içinde yaklaşık 100.000 kişi Suriye'ye kaçtı. BM Mülteci Ajansı (UNHCR) ve ortakları, sınır geçiş noktalarında yiyecek, su, battaniye ve tıbbi destek sağlamakta ve yerinden edilen kişilere Suriye'deki yardımlara yönlendirmektedir.

Ajans, Lübnan ve Suriye'deki insani krizi hafifletmek için bir "Acil Bağış Çağrısı" başlattı.

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, İsrail'in saldırıları nedeniyle ülkede yaklaşık bir milyon kişinin yerinden edildiğini belirterek, Lübnan'ın "tarihindeki en büyük yerinden edilme dalgasını" yaşadığını ifade etti.

Suriye'ye geçenler ise kendi şiddetli insani krizini yaşayan ve 2023'te yaşanan yıkıcı depremlerle daha da zor duruma düşen bir savaş ülkesine sığınıyor. Yaklaşık 5.000 Lübnanlı mülteci, Suriye'nin başkenti Şam'ın bir banliyösünde barınak buldu.

İsrail'den Güney Lübnan'a Uyarı

Pazartesi günü İsrail ordusu, İsrail sınırına yakın güney Lübnan’daki birçok topluluğa evlerini terk etmeleri konusunda uyarıda bulundu. Bu uyarı, İsrail'in Hizbullah hedeflerine karşı "sınırlı" kara operasyonuna başladığını duyurmasının ardından geldi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in güney Lübnan ve Beyrut'a yönelik saldırılarını yoğunlaştırmasının ardından geçen iki hafta içinde 1.000'den fazla Lübnanlının hayatını kaybettiğini ve 6.000 kişinin yaralandığını bildirdi. İsrail ordusu (IDF), bu operasyonların Hizbullah'ın merkezi liderliğini hedef aldığını açıkladı.

Üçüncü Ülke Vatandaşlarının Tahliyesi Başladı

Öte yandan, birçok ülke vatandaşlarını Lübnan'dan tahliye etmeye başladı. Bulgaristan Başbakanı Dimitar Glavçev, Pazartesi günü Lübnan'dan çoğunluğu çocuklu ailelerden oluşan 89 kişinin tahliye edilmesinin ardından ikinci sefer için 61 Bulgar vatandaşının daha tahliye talebinde bulunduğunu belirtti. Ancak yaklaşık 400 Bulgar vatandaşından sadece 160'ı tahliye talebinde bulunmuş durumda.

Bulgar hükümeti, Salı günü yapılacak uçuştaki boş koltukların diğer AB ülkelerinin vatandaşlarına sunulacağını açıkladı.

İspanya Dışişleri Bakanı José Manuel Albares, Lübnan'da bulunan yaklaşık 1.000 İspanyol vatandaşının ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Albares, hala ticari uçuşların mevcut olduğunu ve İspanya Savunma Bakanlığı ile temas halinde olduğunu belirtti.

Birleşik Krallık hükümeti tarafından kiralanan bir uçuşun ise Çarşamba günü Beyrut'tan ayrılarak Birleşik Krallık vatandaşlarını Lübnan'dan çıkaracağı bildirildi. Hükümet, Birleşik Krallık vatandaşlarının yanı sıra eşleri veya partnerleri ve 18 yaş altı çocuklarının bu uçuşa katılabileceğini ve önceliğin en savunmasız kişilere verileceğini açıkladı.

Kıbrıs Dışişleri Bakanı ise Lübnan'dan üçüncü ülke vatandaşlarının Doğu Akdeniz adasına tahliyesinin şu ana kadar "yavaş ve kontrollü" bir şekilde ilerlediğini belirtti. Bakan Konstantinos Kombos, İsrail kara birliklerinin güney Lübnan'a girmesine rağmen Lübnan'dan büyük çaplı tahliyelerin henüz başlamadığını ifade etti.