Ekonomi

Bitcoin'i kim buldu? HBO'nun belgeselinde adı geçen kişi gerçekten Bitcoin'in mucidi mi?

HBO, kripto para dünyasının en büyük gizemini çözdüğünü iddia ederek Bitcoin'in gerçek mucidinin kimliğini açıklasa da adı geçen kişi Bitcoin'in mucidi olmadığını söylüyor!

Abone Ol

Bir HBO belgeseli, kripto para dünyasının en büyük gizemini çözdüğünü iddia ediyor: Bitcoin'in gerçek mucidinin kimliği. 2009 yılında "Satoshi Nakamoto" takma adıyla ortaya çıkan kişinin gerçek kimliği yıllardır merak konusu olmuştur. 

Belgeselin yapımcıları, nihayet bu soruya cevap bulduklarını söylüyor: Kanadalı kripto uzmanı Peter Todd. Ancak Todd, bu teoriyi "saçma" olarak nitelendirerek, Satoshi Nakamoto olmadığını açıkladı.

Belgeselde Karşı Karşıya Geldiler

"Money Electric: The Bitcoin Mystery" adlı belgeselde, yönetmen Cullen Hoback, Peter Todd'u karşısına alarak ona, Bitcoin'in arkasındaki kişi olup olmadığını soruyor. Todd ise bu öneriyi gülerek reddediyor. Daha sonra X platformunda yaptığı açıklamada da, "Ben Satoshi Nakamoto değilim" diye yazdı.

Satoshi Nakamoto’nun kimliği, sadece gizemli oluşu nedeniyle değil, aynı zamanda bir servetin sahibi olması nedeniyle de büyük ilgi çekiyor. Eğer Satoshi hala Bitcoin cüzdanının kontrolüne sahipse, şu anda yaklaşık 69 milyar dolarlık bir servete sahip olabilir. Bu da onu dünyanın en zengin 20 kişisinden biri yapar.

Peter Todd, Bitcoin'in gelişiminde önemli katkıları olan bir isim. Ancak daha önce Satoshi Nakamoto olabileceği konusunda öne çıkan bir aday olmamıştı.

Belgeselin Delilleri

Cullen Hoback, Todd’un Satoshi olduğu sonucuna yıllar süren araştırmalar ve röportajlar sonucunda ulaştığını belirtiyor. Hoback, Todd’un eski bir forum gönderisinin, Satoshi’nin bir önceki gönderisinin devamı gibi göründüğünü öne sürüyor. Ayrıca Todd’un bir zamanlar dijital paraların büyük bir kısmını bilerek yok ettiğini söylediğine dikkat çekiyor. 

Satoshi’nin de Bitcoin'in ilk dönemlerinde oluşturulan 1.1 milyon coini bilerek yok ettiği düşünülüyor. Bu coinler hiçbir zaman harcanmadı ya da transfer edilmedi.

Ancak Todd, bu iddiaları reddediyor ve o dönem "okul ve iş ile meşgul olduğunu" belirtiyor.

Bitcoin'in Gizemi ve Daha Önceki Teoriler

Geçmişte de birçok kişi Bitcoin'in mucidi olarak gösterildi. 2014'te Newsweek, Japon asıllı Amerikalı Dorian Nakamoto’yu Satoshi olarak tanıtmıştı, ancak bu iddia büyük ölçüde çürütüldü. 2015'te Wired ve Gizmodo, Avustralyalı bilgisayar bilimci Craig Wright'ı işaret etmişti. Ancak Wright'ın da Bitcoin'in mucidi olduğuna dair yeterli kanıt bulunmadı ve iddiaları reddedildi.

Son olarak teknoloji milyarderi Elon Musk, bir SpaceX çalışanı tarafından Bitcoin'in arkasındaki kişi olarak gösterilse de bu iddiayı kesin bir dille yalanladı.

Bitcoin topluluğundaki bazı isimler, Satoshi'nin kimliğinin gizli kalmasının, Bitcoin'in merkezi olmayan yapısının bir parçası olduğuna inanıyor. Bitcoin'in çekirdek geliştiricilerinden Adam Black, belgesel öncesinde X'te yaptığı bir paylaşımda, "Kimse Satoshi'nin kim olduğunu bilmiyor. Ve bu iyi bir şey" dedi.