Ekonomi

Birleşik Krallık işgücü piyasası son on yılın en kötü ayını yaşadı

Birleşik Krallık'ta işgücü piyasası, Ağustos ayında art arda 14. kez düşüş göstererek son on yılı aşkın süredir en kötü performansını sergiledi.

Abone Ol

Muhasebe firması BDO'nun verilerine göre, işgücü piyasası endeksi 95,89 seviyesine gerileyerek Ocak 2013'ten bu yana en düşük seviyesini gördü. 95'in üzerindeki her seviye büyüme işareti olarak kabul edildiği için, bu değer yalnızca pozitif bölgenin hemen üzerinde kaldı.

Büyüme, yeni sözleşmelerdeki artış ve yaz turizminin son dönemindeki canlanmayla desteklendi. Bu sayede işletmeler ve tüketiciler, beklenenden daha rahat harcama yapabildi.

Ancak iş ilanlarındaki düşüş, yüksek faiz oranlarının etkili olmaya başladığını gösteriyor. Uzmanlar, bu verilerin İngiltere Merkez Bankası (BoE) üzerindeki faiz oranlarını düşürme baskısını artıracağını belirtiyor.

Faiz oranlarının artması ve ekonomik şartların kötüleşmesiyle birlikte mevcut iş ilanlarının sayısında azalma yaşandı. Ayrıca, Ulusal İstatistik Ofisi'nin (ONS) verilerine göre, geçen ay işsizlik yardımı talep edenlerin sayısında da artış görüldü. ONS, bu seviyenin Aralık 2021'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı.

BDO endeksi, Birleşik Krallık'ın en etkili iş anketlerinden elde edilen verilerden oluşan bir "anketlerin anketi" niteliğindedir ve 4.000'den fazla şirketi kapsamaktadır.