Bir Şii-Sünni savaşına doğru mu?

Abone Ol

Dışarıdan müdahalelerin sebeplerini az çok anlıyoruz tamam da bizi esas batıracak olan anlamsız ihtilaflar. Biz derken coğrafyamızı kastediyorum, ihtilaf derken de mezhep ayrılığı, asabiyetçilik, kavmiyetçilik, cemaatçilikten.

İster devlet planında olsun isterse örgütbazında, bölge zaten yangın yeriyken hep ayrılıkları ön plana çıkaran politikalar gütmek yeni emperyalizminilhak yoluyla mülksüzleştirme hedefine hizmet etmekten başka bir işe yaramıyor.

Bölgede mezhepsel gerilimi tırmandıran adımlar atmada İran başrolde. İran, “Birleşik Şii Özgürlük Ordusu” kuracağını açıklayarak yangına benzin dökeceğini ilan etti. Irak, Yemen ve Suriye’de konuşlanacak bu yeni ordu büyük oranda İran’da yaşayan Afgan ve Pakistanlı Şiilerle, Irak, Suriye ve Lübnanlı milis güçlerinden oluşacak.  Tahran, Sünniler’le yapılan savaşları “Kutsal Cihad” olarak tanımlıyor.

Zaten şu anda Suriye’de rejim güçlerinin yanında savaşan Şii milis güçlerine ve Yemen’deki Şii Ensarullah birliklerine üst düzey İranlı subaylar komuta ediyor.

Bilindiği gibi Musul’u DAEŞ’ten kurtarma operasyonu için hazırlıklar yapılıyor ve muhtemelen önümüzdeki birkaç ay içerisinde harekete geçilecek. ABD bölgedeki güçleri eğitmek üzere 600 asker daha göndereceğini açıkladı. MusulOperasyonu üzerinden başta Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) olmak üzere bölge güçleri kendilerine alan açmak ve itibar elde etmek peşinde. IKBY, Musul sonrası için toprak kazanımı ve bağımsızlık ilanı da dahil büyük beklentiler içerisinde.

Bölge güçlerinden birisi de Iraklı Şii milislerden oluşan HeşdiŞabi örgütü. HeşdiŞabi, yine Iraklı Şiilerden oluşan Haydariyyun Tugayları ile birlikte İran’ın Birleşik Şii Özgürlük Ordusu’na dahil bir silahlı güç. HeşdiŞabi’yeWehide Muhammed (Ebu Hena) adlı 39 yaşında bir kadın komuta ediyor. Ebu Hena’nın özel istihbarat birimi ve onlarca koruması var

Wehide Muhammed geçenlerde Rudaw TV’ye verdiği mülakatta, Musul’ukurtarma operasyonuna hazırlandıklarını, Irak’ın her yerinde DAEŞ’e karşı savaşacaklarını, hükümet ve aşiret reisleri dahil kimsenin buna engel olamayacağını , DAEŞ’i ortadan kaldırmaya söz verdiklerini söyledi. Bu açıklama aynı zamanda Musul Operasyonu’nda İran’ın dolaylı da olsa bir şekilde yer alabileceğinin bir göstergesi.

Önemli bir gösterge zira Musul’un dananın kuyruğu olma ihtimalini içinde barındırıyor. Musul Operasyonu’na HeşdiŞabi gibi örgütler dahil olur ve gerek operasyon esnasında gerekse bölgeden göç etmesi öngörülen sivil halka sığındıkları yerlerde zulmedecek hareketlerde bulunurlarsa çatışmaların bir Şii-Sünni savaşına dönüşme tehlikesini de göz ardı etmemek gerekiyor.

Operasyonu planlayan ABD’nin, katkıda bulunacak kuvvetlerin kimlerden oluşacağını tespit ederken takınacağı tavır bu ihtimallerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda belirleyici bir rol oynayacak.

Allah korusun ve şerden başka bir şey düşünmeyenlerin şerrinden muhafaza buyursun…