Gündem

Bir kurbana kaç kişi ortak olabilir? Hisse paylaşımı nasıl yapılır?

Kurban bayramına sayılı günler kaldı. Kurban fiyatlarının artmasıyla vatandaşlar, kurban almak için ortak arayışına girdi. Ya da aile fertleriyle ortaklaşa kurban aldı. Bu durum akla “Bir kurbana kaç kişi ortak olabilir? Hisse paylaşımı nasıl yapılır?” sorusunu getirdi.

Abone Ol

Hazal Mihrace Göksun - Muhabir 

İslam'da kurban kesimi konusunda ortaklık ve paylaşım konuları belirli kurallara bağlı olarak gerçekleşmektedir. Kurban kesiminde bir kurbana 7 veya daha fazla kişi ortak olabilir. Ancak, bu durumda kesilen kurbanın hissesi eşit olarak paylaştırılmalıdır.

EŞİT PAY ALINMALIDIR

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamalarına göre, kurban kesiminde birden fazla kişinin ortak olması durumunda, kurbanın hisseleri ortaklık sayısına bölünerek eşit olarak dağıtılmalıdır. Örneğin, 7 kişi bir kurban kesiyorsa, her bir kişi kesilen kurbandan eşit bir şekilde pay alacaktır.

NİYET VE AMAÇ ALLAH'A YÖNELİK

Kurban kesiminin İslam'a göre paylaşımı ve ortaklık konusunda, hukuki ve manevi olarak bazı hususlar dikkate alınmalıdır. Kurban kesimi bir ibadet olduğundan, niyetin ve ibadet ruhunun korunması önemlidir. Dolayısıyla, ortak kurban kesimi yapacak kişilerin niyetlerinin ve amacının Allah'a yönelik olması gereklidir.

Ayrıca, kurban kesiminde ailenin ihtiyaçlarına dikkat edilmeli ve gereksiz israfa kaçılmamalıdır. Ortak kurban kesiminde paylaşımın adil bir şekilde yapılması ve kesilen etlerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması da önem taşımaktadır.

HİSSE DEVRİ İÇİN EN AZ 2 HİSSE

Kurbanlık olarak alınan büyükbaş hayvana ortak olan bir kişinin, sonradan bir başkasını kendi hisselerine ortak edebilmesi için belirli şartlar bulunmaktadır. İslam'a göre, bu durumda kendi hisselerinden birini bir başkasına devredebilmesi için, en az iki veya daha fazla hisseye sahip olması gerekmektedir. Yani, kurbanın geçerli olabilmesi için her bir hissedarın, kurbanın en az yedide birine sahip olması gerekmektedir.

KURBAN İBADETİ ADALETLİ OLMALI 

Bu kural, kurban kesimi sırasında ortakların haklarının korunması ve kurban ibadetinin doğru şekilde yerine getirilmesi amacıyla konulmuştur. Eğer bir kişi sadece bir hisseye sahipse, kendi hisselerinden birini başka birine devretme yetkisine sahip olmayacaktır çünkü böylelikle, kurbanın kabul edilme süreci ve hak paylaşımı konusunda belirsizlik ortaya çıkabilir.

Dolayısıyla, kurbanlık hayvana ortak olan bir kişinin, kendi hisselerinden birini başka birine devretmek istediği durumlarda en az iki veya daha fazla hisseye sahip olması gerekmektedir. Bu kuralın uygulanması, kurban ibadetinin adaletli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak ve her hissedarın haklarının korunmasını temin etmek amacıyla yapılmıştır.