Bilim

Bilinen en eski hastalığa neden olan mantar keşfedildi!

Fosilleşmiş bir bitkide, bilinen en eski hastalığa neden olan mantar keşfedildi. Mikroskobik görüntülerde, bitkinin duvarından fırladığını görüldü.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Şimdiye kadar bulunan en eski hastalığa neden olan mantar, bir müzenin fosil koleksiyonlarında keşfedildi.

407 milyon yaşında olduğu tahmin edilen, Potteromyces asteroxylicola adlı yeni keşfedilen mantar bitkisi patojeni, filamentli bir mantardır.

Parazit mantarın, Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi'nde saklanan bir örneğinde Asteroxylon mackiei adlı eski bir bitkide büyüdüğü bulundu. Yeni keşfedilen mantar bitkinin dış duvarını delerek, konakçının hücrelerini öldürmüş ve içindeki besinleri emmişti.

Bitkinin mantara tepki olarak kubbe şeklinde büyümeler geliştirdiği görüldü ve araştırmacılar bunun mantar saldırırken canlı olduğunu gösterdiğini söyledi.

Bu, bir bitkide hastalığa neden olan mantar parazitinin kaydedilen en eski kanıtıdır. Araştırmacılar bulgularını 1 Aralık'ta Nature Communications dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada açıkladılar.

3 boyutlu bir görüntü oluşturmak için bitki örneklerini eş odaklı bir mikroskop altında analiz eden araştırmacılar, Londra Doğa Tarihi Müzesi'ndeki bir slaytın daha önce hiç görülmemiş bir mantar gibi görünen bir şey içerdiğini fark etti.

Ancak mantarların görünümü bireyler arasında farklılık gösterebildiğinden, başka bir örnek bulunana kadar ekip bunun yeni bir tür olduğunu doğrulayamadı.

İkinci örnek İskoçya Ulusal Müzeleri koleksiyonunda bulundu. Londra Doğa Tarihi Müzesi'nde paleontolog olan araştırmanın baş yazarı Christine Strullu-Derrien, "Fosil mantarlar üzerinde çalışmak dinozorlar üzerinde çalışmaya benzemiyor. Bir dinozor bulduğunuzda, bir birey yeni bir tür olarak tanımlanabilir, ancak mantarlarda benzersiz bir şeye sahip olduğunuzdan gerçekten emin olmak için birden fazla tür bulmanız gerekir. İlk Potteromyces örneğini 2015 yılında buldum ancak onu tanımlayabilmem için bir başkasını bulmam yıllar aldı." dedi.

Her iki müzede de bulunan fosil örnekleri, Erken Devoniyen dönemine (419 milyon ila 313 milyon yıl önce) ait hayvanların yanı sıra korunmuş bitkileri, bakterileri ve mantarları içeren bir kaya tabakası olan Rhynie Chert'ten alınmıştır. İskoçya'daki bölge, bitkilerin ve ilgili mantarların erken evrimini anlamada hayati önem taşıyor.

Erken karasal ekosistemlerde çok çeşitli mantar-bitki etkileşimlerinin meydana geldiği bilinmektedir ve bu son kanıtlar, mantar türleri hakkında bilinenleri daha da genişletmektedir.

Strullu-Derrien, "Bu bölgede daha önce başka mantar parazitleri bulunsa da bu, bir bitkide hastalığa neden olan ilk vakadır. Dahası Potteromyces, gibi farklı mantar gruplarının evriminin tarihlendirilmesinde değerli bir nokta sağlayabilir.” dedi.

Mantar adını daha çok "Tavşan Peter'ın Hikayesi" kitabının yazarı olarak bilinen çocuk yazarı ve mikolog Beatrix Potter'dan almıştır. Açıklamaya göre Potter'ın ayrıntılı mantar çizimleri ve onların büyümelerine ilişkin çalışmaları, bazı durumlarda o zamanki bilimsel araştırmaların onlarca yıl ilerisindeydi.