Bilim

Bilim insanları laboratuvarda süper gerçekçi, minyatür kolonlar ürettiler ve onlara kanser verdiler

Bilim insanları, minik kolonların fare kök hücrelerinden yetiştirildiğini ancak insan versiyonlarının bir gün kolorektal kansere yönelik yeni ilaçları test etmek için kullanılabileceğini söylüyor.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Bilim adamları laboratuvarda kolonun gerçekçi, minyatür versiyonlarını yarattılar ve onlara tümörler vererek ekibin kolorektal kanseri mükemmel yeni ayrıntılarla incelemesine olanak sağladılar.

Bu "mini virgüller", tam boyutlu organlara benzeyecek şekilde kök hücrelerden büyütülen 3 boyutlu yapılar olan organoidlerdir. Bu durumda, organoidler fare hücrelerinden büyütüldü ve büyümeyi teşvik eden kimyasalların yardımıyla bir laboratuvar kabında olgunlaşmaya yönlendirildi.

Organoid geliştirme son zamanlarda giderek daha popüler hale geldi; bunun nedeni, bu minyatür yapıların, hücrelerden yapılan geleneksel modellere göre organların benzersiz karmaşıklıklarını daha doğru bir şekilde taklit edebilmesidir. Bu, organoidleri hastalıkların nasıl geliştiğini ve ilerlediğini incelemek ve ayrıca bu hastalıkları tedavi edecek yeni ilaçları potansiyel olarak tanımlamak için harika platformlar haline getirir.

Şimdiye kadar bilim insanları hem fare hem de insan hücrelerinden sayısız küçük organ yetiştirdiler. Bunlar mini beyinlerden testislerin minik kopyalarına kadar çeşitlilik gösteriyor ve bilim insanları uzayda organoid araştırmalar bile yürütüyorlar.

Bu son bölümde bilim insanları, önceki modellere göre çok daha karmaşık olduğunu söyledikleri fare kök hücrelerini kullanarak kolon organoidleri yarattılar. Bunun nedeni, yeni mini virgüllerin, kolonun gerçek organizasyonunu yansıtacak şekilde dikkatlice düzenlenmiş çeşitli hücre karışımlarını içermesidir.

Ekip bu teknolojiyi ilk olarak 2020 yılında sağlıklı bağırsakları modellemenin bir yolu olarak geliştirdi. Ancak şimdi, Nature dergisinde 24 Nisan Çarşamba günü yayınlanan yeni bir çalışmada, bu organoidlerde, dokularındaki kansere yol açan genleri açarak kolorektal kanseri tetiklemenin mümkün olduğunu gösterdiler.