Yaşam

Bilim insanları, iş yerinde ne kadar tükenmişlik yaşadığınızı ölçen bir araç geliştirdi

Birine günümüzün giderek telaşlı olan dünyasında nasıl olduğunu sorduğunuzda, genellikle yorgun ve meşgul olduğunu söyleyecektir. Fakat kimin tükenme seviyesinde olduğunu anlamak daha fazlasını gerektirecektir. Uluslararası bir araştırma ekibi, işyerinde tükenmişlik riski en yüksek olanları belirlemek için bir araç geliştirdi.

Abone Ol

Resmi olarak Tükenmişlik Değerlendirme Aracı (BAT) olarak adlandırılan bu araç, kişinin iş yerindeki zihinsel ve fiziksel durumunu, kendisinin bildirdiği yanıtlar aracılığıyla değerlendirmek için tasarlanmış bir dizi soru üzerinden çalışır.

Resmi bir tıbbi durum olmayan tükenmişliğin resmi bir tanısı yoktur. Bununla birlikte, işyeri tükenmişliği bizi zihinsel ve fiziksel olarak olumsuz etkiler ve sıklıkla başka sağlık sorunlarına yol açabilir.

BAT, 493 yetişkinden toplanan verilere dayanarak riskleri tespit edip değerlendiriyor ve belirli semptomlar için yedi ülkeden birinin ulusal ortalamasına göre bir puan hesaplıyor. Bu riski tanımlayabilmek, tükenmişliğin oluşmasını durdurmak için adımlar atılabileceği anlamına gelir.

Tükenmişliğe ne kadar yakın olabileceğinizi bilmek istiyorsanız bunu çevrimiçi olarak deneyebilirsiniz. İlgili ülkelerin listesinin şu anda Avusturya, Belçika, Finlandiya, Almanya, İrlanda, Japonya ve Hollanda ile sınırlı olduğunu ve dünyanın geri kalanı için sonuçların yaratıcı bir şekilde yorumlanmasını gerektirdiğini unutmayın.

Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden (NTNU) psikolog Leon De Beer, "Daha önce hem uygulama hem de araştırma alanında tükenmişlik riski taşıyan çalışanları belirleyen yeterince ayrıntılı bir ölçüm aracına sahip değildik" diyor.

Araç, iş-ev çatışması, iş yükü, iş tatmini ve duygusal stres gibi alanlara bakıyor. Sorular arasında iş yerinde otomatik pilotta hissetme, nedenini bilmeden üzgün hissetme ve işin değerinden emin olamama gibi sorular yer alıyor.

Anketi tamamladıktan sonra diğer uçta her kategori için çeşitli puanlar alırsınız, bu da tükenmişlik riskini gösterir. Araştırmacılar, test ettikleri 493 Norveçlinin yüzde 13'ünün yüksek tükenmişlik riski altında olduğunu belirtiyor. Benzer denemeler şu anda başka ülkelerde de sürüyor.

Araştırmacıların belirttiği gibi, ekiplerinin tam kapasiteyle çalıştığından emin olmak işverenlerin yararınadır.

De Beer,"Çalışanların tükenmişlik riskinin zamanında ele alınmaması uzun vadeli sonuçlara yol açabilir" diyor.

De Beer ve meslektaşları tükenmişlik riskini artıran bazı faktörlere de dikkat çekti: Diğerlerinin yanı sıra, gerçekçi olmayan yüksek beklentiler, hızlı kurumsal değişim, düşük öz saygı ve fırsat eksikliği de rol oynayabilir.

Araştırmacılar, bunun hızlı bir şekilde yorgunluğa, zihinsel mesafeye ve duyguları düzenleme yeteneğinin azalmasına yol açabileceğini söylüyor. İyi haber şu ki tedavi edilebili; tükenmişlik ne kadar erken fark edilir ve tedavilere başlanırsa o kadar iyidir. BAT, hem çalışanlara hem de işverenlere riskin belirlenmesinde ve hem bireysel hem de kurumsal değişimin ele alınmasında yardımcı olmalıdır.

NTNU'dan psikolog Marit Christensen, "Tükenmişlikle bireysel tedavi yoluyla başa çıkabiliriz, ancak insanlar, talebin çok yüksek olduğu ve kaynakların az olduğu bir iş yerine dönerse bunun pek faydası olmaz. Bu durumda çalışanın tekrar hastalanma ihtimali oldukça yüksektir." diyor.