Bilim

Bilim insanları diş gıcırdatmayı ve çene sıkmayı durduracak akıllı kafa bandı geliştiriyor

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Yetişkinlerin yaklaşık üçte birini hayatlarının bir noktasında etkilediği düşünülen diş gıcırdatmayı ve çene sıkmayı durdurabilecek kafa bandı, Birleşik Krallık'taki bilim insanları tarafından geliştiriliyor.

Nottingham Trent Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bruksizm tedavisini amaçlayan cihazı geliştirmek için tıbbi teknoloji start-up'ı JawSense ile işbirliği yaptı.

İnsanların dişlerini gıcırdatmasına neyin sebep olduğu her zaman açık olmasa da, bu durum stres ve kaygı ile ilişkilendirilmektedir.

Semptomlar arasında yüz, boyun ve omuz ağrısı, aşınmış veya kırık dişler, baş ağrıları, kulak ağrısı ve uyku bozuklukları yer alabilir.

Bazı durumlarda bruksizm, temporomandibular bozukluk (TMD) adı verilen, ağrıya neden olabilen ve çene hareketini etkileyebilen bir duruma yol açabilir.

Araştırmacılar, bruksizmin yaygınlığına ve buna bağlı sağlık sonuçlarına rağmen, şu anda piyasada bruksizm veya TMD için lisanslı bir tedavi bulunmadığını söyledi.

Ekip, bruksizm için en sık kullanılan tedavilerin ağız koruyucuları veya Botoks enjeksiyonlarını içerdiğini, ancak bunların istemsiz davranışı durdurmak yerine yalnızca bruksizmin çeneler ve dişler üzerindeki etkisini hafiflettiğini söyledi.

Akıllı kafa bandının, sensörüyle bruksizm olaylarını doğru bir şekilde tespit edebilmesi ve hafif titreşimler üreterek davranışa ilişkin farkındalığı artırıp çene kaslarının gevşemesine yardımcı olması umut ediliyor.

Kafa bandının insanların kademeli olarak çenelerini bilinçli olarak gevşetmeyi ve dişlerini gıcırdatmayı ve çenelerini sıkmayı bırakmayı öğrenmelerine yardımcı olması bekleniyor.

Araştırmacılar bunun, Birleşik Krallık'ta bruksizm için geliştirilen ve normalde istemsiz olarak gerçekleşen vücutta belirli süreçleri kontrol ederek, insanları sağlıklarını iyileştirme konusunda eğiten bir teknik olan biofeedback'i kullanan türünün ilk giyilebilir ürünü olduğunu söyledi.

Nottingham Trent Üniversitesi'nde tek sağlık profesörü ve Tıbbi Teknolojiler İnovasyon Tesisi'nin baş araştırmacısı Philippe Wilson şunları söyledi:

"Bu yenilik, bruksizm ve TMD'nin zayıflatıcı etkileriyle boğuşan milyonlarca kişinin hayatını önemli ölçüde iyileştirecek ve sağlık çalışanlarının üzerindeki mali yükü önemli ölçüde azaltacaktır.  Sağlık hizmetleri, teşhis edilmesi karmaşık olan ve aynı zamanda temel nedene yönelik lisanslı tedavinin bulunmadığı bu bozukluklarla boğuşuyor. Bu, halk sağlığı ve refahı üzerinde derin ve kalıcı bir etkiye sahip olacak, gerçekten etkili ve veriye dayalı bir tedavi olacaktır."

Proje, İngiltere Araştırma ve İnovasyon'un bir parçası olan Innovate UK'den yaklaşık 1 milyon £ fon aldı ve çalışan bir prototipin yakında hazır olması bekleniyor.

JawSense CEO'su Bas Borgdorff şunları söyledi:

"İnsanları davranışları konusunda bilinçlendirerek onların bu davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olabiliriz. İlginç olan şey, araştırmaların bu öğrenme davranışının insanlar uyurken de gerçekleşebileceğini göstermesidir. Bu yenilik, bruksizm ve TMD'nin kişiselleştirilmiş, invaziv olmayan çözümlerle etkili bir şekilde yönetilebildiği, yaşam kalitesini önemli ölçüde artıran ve sağlık bakım maliyetlerini azaltan bir geleceğe doğru önemli bir adımı temsil ediyor."