Ekonomi

Beyaz eşya satışları 6 ayda yüzde 11 arttı

İstihdam ve ihracat için önemli bir role sahip olan beyaz eşya sektörünün üretim, tüketim ve ihracat açısından son dönem verileri gözler önüne serildi.

Abone Ol

Türkiye beyaz eşya sanayisinin 33 milyon adetlik üretim ve 23 milyon adetlik ihracat kapasitesi var.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Sığın, yılın ilk yarısında beyaz eşya sektörünün yurt içi satışlarının 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 11 arttığını söyledi.

Sığın, 60 bin doğrudan 600 bin dolaylı istihdam sağlayan sektörün AR-GE, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm yatırımlarıyla dünya çapında rekabet ettiğini ifade etti.

İÇ SATIŞLAR ARTTI, İHRACAT AZALDI

Sığın, 6 ana ürün grubunda geçen yılın aynı dönemine göre ilk 6 ayda iç satışlarda yüzde 11'lik büyüme, ihracatta ise yüzde 4'lük azalma kaydedildiğini bildirdi.

"KÜRESEL PAZARA PARALEL İHRACAT DÜŞME EĞİLİMİNDE"

Sığın, küresel pazarlardaki daralma nedeniyle son 2 yıldır ihracatın düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

İç satışlardaki büyümeye rağmen, ihracattaki daralma nedeniyle 2023'te toplam pazarda yüzde 4,5 küçülme kaydettik. Sektörümüz bugüne kadar kapasite kullanımı ve istihdamda herhangi bir kayıp yaşamadı ancak ülkemizde ihracatı zora sokacak politikaların bu tabloyu riske atmasından endişe duyuyoruz.

BEYAZ EŞYA SEKTÖRÜNDE SON DURUM

Beyaz eşya pazarındaki önemli gelişmeler:

-Haziranda geçen yıla göre iç satışlarda yüzde 20'lik azalma yaşandı.

-Son 3 ayda iç satışları bir yavaşlama var. Bu yılın ilk 3 ayında ortalama yüzde 28 olan iç pazar büyümesi, son 3 ayda ortalama eksi yüzde 5 seviyesine düştü.

-Bu ay üretimde yüzde 11 azalma gerçekleşti.