Gündem

Berlin’le ilişkilerde yeni dönem

Abone Ol

Yıldırım, Türkiye ve Almanya arasındaki sorunların bazılarının giderildiği, tamamen düzelmesi için karşılıklı adımlar atılacağını belirtti.

Almanya’nın FETÖ’nün 15 Temmuz işgal girişimine açıktan desteği, FETÖ ve PKK’lı teröristleri himayesi, 16 Nisan referandumuna ilişkin zorbalığı, seçim döneminde ise yapılan Erdoğan düşmanlığı nedeniyle gerilen ilişkilerde yeni sayfa açıldı. Önceki gün Almanya Başkanı Angela Merkel ile olumlu bir görüşme gerçekleştiren Başbakan Binali Yıldırım, 54. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı için bulunduğu Münih’te iki ülke ilişkileri hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. İki ülke arasındaki gerginliğin azaldığını ifade eden Yıldırım, “Almanya-Türkiye ilişkilerinde geçtiğimiz dönemde meydana gelen bazı sıkıntılar bugün giderilmiş gibi gözüküyor. İnşallah daha iyi olacak” diye konuştu.

Teröre göz yummayın

İlişkilerin düzelmesi için karşılıklı adımların atılacağının altını çizen Yıldırm, Türkiye’nin şartlarını şöyle paylaştı: “Bunu yaparken tabii ki bizim beklediğimiz, birliğimizi, beraberliğimizi bozmaya yönelik zararlı faaliyetlere izin verilmemesi, terör örgütlerine müsamaha gösterilmemesi. Bu bizim olmazsa olmazımız.”

Borisov ve Al Sani ile görüşme

Diğer yandan Yıldırım, konferans kapsamında önemli temaslara imza attı. Yıldırım, konferansın yapıldığı Bayerischer Hof Oteli’nde Bulgaristan Başbakanı BoykoBorisov ile görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşme 1 saat sürdü. Yıldırım daha sonra Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bir araya geldi. İkilinin mini zirvesi 30 dakika sürdü.