Belediyelerden beklenen ekonomik icraatlar

Abone Ol

Hafta sonu yerel yöneticileri seçtiğimiz seçimi birkaç hadise dışında huzur içerisinde gerçekleştirdik ve bulunduğumuz yerlerdeki belediye başkanlarını seçmiş olduk.

Yaklaşık 3 aydır daha yoğun bir temponun olduğu seçim atmosferinden ülkemizin hızlı bir şekilde çıkması ve önümüzde duran özellikle de ekonomik sorunlara yönelik reformların ivedi yerine getirilmesi gerekmektedir.

Bundan sonra ülke gündeminin ekonomik reformlar üzerine kurulmuş bir şekilde ilerlemesi sorunlarında çabuk bir şekilde çözülmesinin önünü açacaktır.

Özellikle iş dünyası eğitim, iş piyasaları, dijital dönüşüm ve yatırım ortamının konu başlıkları olacağı yapısal reformların hayata geçirilmesini beklemektedir.

Tüm bu konularda yeni seçilen belediye başkanları da üzerlerine düşen görevleri fazlasıyla yerine getirecek adımları atmalı ve reformların önünü açacak icraatları yapmalıdırlar.

Vatandaş oyunu kullanarak seçtiği bütün belediye başkanlarından bunu beklemekte oldukça da haklıdır.

Ekonomik problemlerin yaşandığı içinden geçtiğimiz dönemde bu konularda olumlu hareket eden belediye başkanlarının yaptıkları da insanların belleklerinde silinmeyecek bir iz bırakabilir. Çünkü ekonomi bu ülkede yaşayan 7 den 70 e her kesimi oldukça yakından ilgilendiren bir konudur.

Gelinen bu noktada belediyeler neler yapabiliri şu şekilde sıralamak mümkündür;

Mesleki eğitim yapılacak olan kurslar ve okullar açabilirler. Buralar belediye sınırları içerisindeki şirketlerle anlaşma yapabilirler.Katma değeri yüksek olan ürünlerin üretimini sağlayacak bir bütçe oluşturabilirler. Bu bütçe ile de konuyla ilgili yapısal reformların tamamını hayata geçirebilirler.Eğittikleri gençlerin ihracat ve katma değeri yüksek ürün üreten şirketlerde istihdam edilmelerini sağlayarak hem istihdama hem de üretime katkı sağlayabilirler.Ekonomik sorunlara kalıcı çözümler üretecek girişimlerde bulunabilirler. Örneğin kapalı pazar yerlerini ve sayılarını çoğaltarak vatandaşın ihtiyaçlarını marketten değil de pazardan karşılamasının önünü açabilirler.Belediyeler bugünün dünyasında kalkınmanın özellikle de sürdürülebilir kalkınmanın ne kadar önemli olduğunu bilerek bulundukları bölgenin şartlarına uygun olarak bu konuda çalışmalıdırlar.Yerel yönetimler küresel rekabet konusunda bölgelerinde yetişen ürünleri kendi elleriyle şehirlere veya ülke dışına ihraç ederek hem bölge halkının ekonomik refahına hem de belediye ye bir gelir kapısı ortaya koyabilirler. Bu tip çalışmalarda belediyeler kilit aktörler konumundadırlar.Seçilen her belediye başkanının ticaret ve üretimin önünü açan projeleri oluşturması oldukça önemli olup bunları hayata geçirmek isteyen girişimcilerin de yanında olması mühim bir yaklaşımdır.

Belediye başkanları ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi konularında topluma öncülük etmelidir. Vatandaşı bu konularda teşvik ederek onlara her türlü desteği de sunmalıdır.Fiyat ve ücret tespit etme görevlerini yerine getirirken piyasa şartları ile vatandaşın gelir düzeyi arasındaki dengeyi iyi kurmalıdırlar.Sınırları içerisinde açacakları hallerin sayısını artırarak vatandaşın daha kaliteli ürünü ucuz fiyattan alması sağlanabilmelidir. Buralardaki denetimler sıklıkla ve kararlılıkla yapılmalıdır.Organize sanayilerin yanında özel sanayi bölgeleri kurarak üretimin kalitesini ve miktarını artırmalıdırlar. Örneğin mermer yataklarının çok olduğu bir bölgede organize mermer sanayi bölgesi oluşturarak hem yatırımcı hem de bölge insanı lehine bir oluşum ortaya konulmuş olur.

Türkiye de yaşayan tüm insanlar artık belediyelerden yukarıda saydığımız konularda hızlı bir hareketlenme beklemekte ve bu hareketlenmeyle de ekonomik sıkıntıların bir nebze azalacağını varsaymaktadırlar.

Dünyada bu örnekleri tamamen yerine getirmiş o kadar çok belediye örneği var ki…

Neden bizim belediyelerimizde böyle olmasın…