Dünya

Belçika'da 9 Haziran'daki seçimin ardından hükümeti kurma çalışmaları sürüyor

Belçika'da 9 Haziran'daki genel seçimlerin ardından Bart De Wever, hükümeti kurma görevini üstlendi. Koalisyon görüşmeleri sürerken, De Wever’in 17 Ekim’de Kral’a yeni bir rapor sunması gerekiyor. Seçim sonrası koalisyon ortaklarıyla uzlaşma sağlanamaması, Belçika’nın siyasi krizlerine bir yenisini ekledi.

Abone Ol

Belçika'da 9 Haziran'da gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından hükümeti kurma çalışmaları sürüyor. Seçimleri önde bitiren milliyetçi Flaman ittifakı N-VA'nın lideri Bart De Wever, muhtemel koalisyon ortaklarıyla uzlaşma çabalarına devam ediyor. Bu süreçte ülke, yerel seçimlere de hazırlanıyor.

De Wever’in Hükümeti Kurma Görevi

Bart De Wever, Kral Philippe'den 2 Eylül'de hükümeti kurma görevini yeniden aldıktan sonra ilk raporunu sundu ve koalisyon çalışmalarına hız verdi. De Wever’in, yerel seçimlerden 4 gün sonra, yani 17 Ekim’de Kral'a yeni bir rapor sunması gerekecek. Kral, bu rapor doğrultusunda De Wever'in hükümeti kurma görevine devam edip etmeyeceğine karar verecek.

Koalisyon Görüşmeleri ve Zorluklar

Seçim sonrası N-VA partisi hükümeti kuracak çoğunluğu elde edemedi. De Wever, Brüksel Başkent Bölgesi'ndeki Frankofon liberal MR partisi, Valonya'daki merkez parti Les Engages, Flaman bölgesindeki Flaman Vooruit ve Hıristiyan demokrat CD&V ile görüşmeler yaptı. Ancak, De Wever'in federal sosyal reform önerisi etrafında süren bu görüşmelerde uzlaşma sağlanamadı ve bu nedenle De Wever, 23 Ağustos'ta görevini Kral'a iade etti.

Kral, Les Engages lideri Maxime Prevot'u 5 parti arasında arabulucu olarak atadı, fakat 2 Eylül'de görevin bir kez daha De Wever'e verilmesiyle arabuluculuk süreci sona erdi.

Belçika'nın Siyasi Krizleri

Belçika, federal bölgeler arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle her seçim sonrasında siyasi krizler yaşamaktadır. Ülke, 1979 seçimlerinin ardından 107 gün, 1988'de 148 gün, 2007'de 194 gün ve 2019 seçimleri sonrası 653 gün hükümetsiz kalarak rekor kırmıştır. Bu durum, Belçika'nın karmaşık siyasi yapısının bir yansıması olarak değerlendirilmektedir.