Bayramdan bayrama

Abone Ol

Bayram gününde bayramdan bahsedilir. Bayram günü bayram olsun diye koşulur dünya. Bayramlar bayram olsun diye seslenir harfler.

Bayram sevinci diye bir deyim vardır herkesçe malumdur. Sevinilesi bir durumu yaşadığı için insan bayram yapar. Bayramı yaşadığı için ayrıca sevinir insan.

İşte bunun adı yaşanılan sevinci paylaşmaktır. Bayram herkes için eşittir. Ancak bayram sevinci paylaşılınca, birbirinin sevincine ortak olunca ve bu sinerjiyi yayınca gerçek bayram olur. İşte o zaman şenlenir dünya. Sevince gark olur tüm kalpler.

Bayramlaşma ortamlarında hüzünlü konuşmalar yapılmaz. Dertler, tasalar, kederler bir tarafa bırakılır. Büyüklerin ellerinden öpülür, küçüklerin gözlerinden. Çocuklar harçlıklarını aldıkça adeta kanatlanıp uçarlar. Büyükler çocukların yüzlerindeki gülümsemeye kalpleriyle mukabelede bulunurlar.  Fıkralar anlatılır sevinçler artsın diye.

Yeri gelmişken bir iki tanesini okura gülümseme vesilesi olsun diye buraya taşıyalım:

Temel’in annesi ölmüş. Cenaze namazında bir kenarda duruyormuş. Soranlara;

-“Pen çenaze namazi kilmasuni pilmeyrum” diyormuş.

Bir müddet sonra Temel’in kayınvalidesi ölmüş.

Namazda Temel’i en ön sırada görenler hayretle sormuşlar;

-“Temel, hani sen çenaze namazi kilmayu pilmezdun?”

-“Pu çenaze namazu tegil çi, payram namazudur ta…” demiş.

Hani bir de şu namaz kılma sıklığı ile ilgili Bektaşi’ye atfedilen bir fıkra vardı ya:

“Bektaşiye sormuşlar :

-Rakı içer misin?

-Akşamdaaaan akşaaaama…

-Namaz kılar mısın?

Bu soruya çok seri bir şekilde;

-Bayramdan bayrama, bayramdan bayrama, bayramdan bayrama…”

Bayramlar olmasa bir araya gelmenin zor olduğu akraba çevresi ile bu zamanlarda görüşürsünüz. Çocuklarımız bu ortamlarda tanışır, kaynaşır. Bu vesileyle bayramlarda tefekkürü artıran birçok şeye şahit oluruz. Bazen tanıdığınız insanları en son gördüğünüzden neredeyse iki katı büyüklükte olduğunu gördüğünüzde şaşkınlıkla Allah’ın (cc.) kulunu nasıl büyüttüğünü tezekkürle anarsınız. Şükürlere vesile onlarca duruma şahit olunan zamanlardır bayram günleri. Gerçek bayramlara erişenlerden olmak duasıyla bayramımız bayram ola…