Bayram günü kavgaya var mısınız?

Abone Ol

Bir kavga dönüyor farkında mısınız? Uzun zamandır, çok uzun zamandır devam eden büyük bir kavga. Son 200 yılda arka arkaya yenilgiler aldığımız ve şu günlerde neredeyse tuşa gelip yenilmeye başladığımız bir kavga. Neyse ki daha sırtımız yere değmedi, ama böyle giderse düşeceğiz; Allah muhafaza. Şu mübarek bayram günü bir kavgaya katılmak ister misiniz? Bence katılmalısınız…

Kavganın adı “Anlama ve adlandırma” kavgası. Gâvur geliyor aklımızdaki kavramların üzerinden sel gibi geçiyor, ağzımızı burnumuzu kırıp bizi yere seriyor ve vakalarımıza, günlerimize, niyetlerimize, evlatlarımıza isim koyuyor. Biz de yere serilmiş bir halde gâvurun verdiği isimleri kabul edip “Ne var canım bunda, niyetimiz o değil ki” diyerek ezikliğimizi pekiştiriyoruz.

Mesela 70 yıldır kasten yayılan şuursuzluğun adını değiştirerek ve anlamsız uyduruk isimler vererek içini boşalttıklarından biri de “Fıtır Bayramı.”

“Bayram kredisi alarak, faize bulaşıp cehenneme daha hızlı adımlarla kavuşmak için koşarak tatile gidin” diye fısıldayan reklamlarda adı “Şeker Bayramı” geçiyor Fıtır Bayramı’nın. Görsellerinde muhakkak şekerler oluyor. Bayramla ne ilgisi var; ilk olarak hangi ahmak başlattı bunu bilmiyorum.

Şeker Bayramı diye bir şey yok. İşte bu ad koyma kavgası. Adını koyan anlamını da yüklüyor ve Fıtır Bayramı insanların birbirine şeker ikram ettiği saçma sapan bir şeye dönüşüyor.  

Ramazan Bayramı diye de bir şey yok. “Ramazan Bayramı” denilen bayram Ramazan ayı içinde bile değil. Bayramın birinci günü, Şevval ayının birinci günü. Yani Ramazan ayı bir önceki gün bitmiş oluyor. Bu anlama ve adlandırma kavgasında yerimizi almalıyız diye düşünüyorum. Bayramın adı ve anlamı: Fıtır Bayramı. Yani yaratılmış olmamızın ve oruç ibadetinin sona ermesiyle ödüllerimizi aldığımız bayram. Allah’ın Sevgilisi, İki Cihan Sultanı, Âlemlere Rahmet Peygamberimiz Rasûlullah sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyuruyor:“Fıtır Bayramı’nda melekler her sokak başında müminlere şöyle seslenirler: Size lütuflarda bulunan ve üstelik bolca ödüller de veren kerem sahibi Rabbinize koşun! Gece namaz kılmanız istendi kıldınız, gündüz oruç tutmanız istendi tuttunuz, Rabbinize itaat ettiniz, hadi gidip ödüllerinizi alın!”

Fıtır Bayramı namazı kılınınca da şöyle seslenirler: “Haberiniz olsun, Rabbiniz günahlarınızı bağışladı, evlerinize doğru yolda olarak dönün; çünkü bugün ödül günüdür, manevî göklerde bugüne ‘Ödül Günü’ adı verilmiştir.”

Fıtır Bayramı Ödül Günü’dür. Adı ve anlamı Allah’ın emrettiği gibidir. Başkasının gelip Allah’ın Ödül Günü’ne isim verip kendi anlamlarını yüklemesine müsaade etmeyin. Fıtır Bayramımız mübarek olsun…